Прочитај ми чланак

Опозиција дошла до доказа: МУП и БИА стајали иза производње на имању Јовањица

0

Заменик председника Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да улога припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) и Безбедоносно-информативне агенције (БИА) у случају 'Јовањица', који су након више од два месеца пуштени из притвора, недвосмислено показује "спрегу државе са производњом марихуане" на том пољопривредном добру.

Полицајци Милан Кендија, бивши начелник Одељења за обезбедјење одредјених функционера и објеката МУП-а Зоран Баштовановић, бивши шеф одсека за Београд Одељења за корупцију Радован Бојовић, припадници БИА Алекандар Тошић и Бранислав Радовановић, као и цивили који су првог јула ухапшени у заједничкој сарадњи БИА, МУП, СУК и СБПОК-а у случају Јовањица, пуштени су из притвора у коме су провели више од два месеца, пренео је јуче Н1.

„То су људи који су два месеца били у притвору због тога што се у инстражном поступку и у изјавама сведока дошло до тога да су они људи који су пружали ‘прстен заштите’. Ради се о људима који су у служби безбедности Србије, људима које је неко морао да организује и неко је морао да им каже да иду на имање ‘Јовањица’ и сарадјују са Предрагом Колувијом, штите имање и буду логистика“, казао је Алексић на конференцији за новинаре испред Тужилаштва за организовани криминал.

Рекао је да пуштање на слободу тих лица захтева да се „поново запитамо да ли ћемо ћутати или наставити да тражимо истину“ и додао да очекује да ће врло брзо „да се напише нова оптужница која ће се тицати тих лица“.

О „Јовањици“ као „државном пројекту“, казао је Алексић, сведочи и апликација за комуникацију „Разговори“, коју су користили умешани у тај случај, а да је медју више од 50 корисника и функционер Српска напредна странка (СНС) Драгомир Петронијевић.

Како Алексић тврди, Петронијевић, „који полаже рачуне Андреју Вучићу“, брату председника Србије Александра Вучића, користио је име „Штрумпф“ током комуникације, али није саслушан у истрази нити је на листи медју 140 сведока.

Нагласио је да је занимљиво је да је адвокат полицајца Милана Кендије заправо високи функционер СНС Владимир Дјукановић, који је адвокат Андреја Вучића и близак пријатељ с његовим братом.

„Тај човек који је у врху СНС брани Милана Кендију који је испред МУП-а осумњичен да је учествовао у прозиводњи марихуане. А исти Дјукановић је на свом Фејсбук налогу рекао да су ти људи ухапшени на ‘правди Бога’ и да се ‘Јовањица’ није догодила. То говори како власт гледа на овај случај који је јединствен у Европи“, додао је он.

Такодје, Алексић је упитао министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића како је могуће да је један од окривљених, Владан Живојиновић имао код себе телефон и СИМ картицу МУП-а.

„Очекујем да ће се наставити са хапшењем у овом случају, очекујем нова сазнања и верујем да ће сви уплетени, а мислим на политички врх, морати да одговарају. (…) Ово је нешто што се не дешава у Колумбији, нити се дешавало у Србији деведесетих“, нагласио је он.