Прочитај ми чланак

ОНИ СУ УШЛИ У „ТРКУ“ ЗА БЕОГРАД Ко су кандидати за првог човека престонице?

0

Иако београдски избори још нису расписани, месецима уназад се спекулише о томе ко ће испред које странке бити кандидат за првог човека престонице. С обзиром да се ради о функцији која са собом носи и велику моћ, није изненађење што грађани управо ову информацију желе да имају што пре.

Међутим, то баш и не иде тако лако, с обзиром да поједине партије, па и владајуће, још увек не желе да откривају своје адуте. Са друге стране, део опозиције је транспарентнији, тако да се у појединим странкама говори и о конкретним именима, али и о потенцијалним коалицијама.

Прича о кандидатима за првог човека главног града је у исто време и помало парадоксална, с обзиром да се он не бира на директним изборима, већ у Скупштини града из редова одборника.

У пракси, то значи да градоначелник може да буде било ко од 110 одборника, колико их има у градском парламенту, односно било који одборник било које странке која буду део владајуће већине.

Бивши градоначелник Ненад Богдановић био је једини градоначелник после Другог светског рата који је изабран на директним изборима. И пре и након њега, сваки следећи градоначелник биран је у градском парламенту.

Александар Шапић (група грађана)

Лидер групе грађана која носи његово име и председник општине Нови Београд на предстојеће градске изборе излази самостално са једним циљем – на буде први човек престонице. По сопственом признању, не занима га ниједна друга функција. Сарадњу са странкама и позиције и опозиције не одбацује.

Драган Ђилас (ПСГ, Народна странка, Левица Србије)

Бивши градоначелник Београда и лидер ДС Драган Ђилас се после неколико година враћа у политику, и то кандидатуром за првог човека Београда. У томе ће имати подршку Покрета слободних грађана Саше Јанковића, Народне странке Вука Јеремића и Левице Србије Борка Стефановића.

Драган Шутановац (ДС)

Лидер Демократске странке Драган Шутановац биће кандидат демократа у предстојећој изборној трци за престоницу. Овакву одлуку донело је Председништво странке. ДС је, иначе, већ неко време тврдио да ће имати свог кандидата, разна имена су била у оптицају, а ово је последња информација која стиже из ове странке. Кандидатуром за првог човека главног града Шутановац стаје „на црту“ свом бившем саборцу и страначком колеги драгану Ђиласу. Нова странка Зорана Живковића, која је најпре као свог канидата за градоначелника истакла професорку права Весну Ракић-Водинелић, одлучила је пред сам крај године да подржи кандидата демократа за првог човека престонице.

Чедомир Јовановић (ЛДП)

Из ЛДП је још средином године саопштено да ће њихов лидер Чедомир Јовановић бити кандидат за првог човека престонице. Ова партија је на прошлим изборима у Београду добила 3,1 одсто гласова и није прешла цензус, а много веће шансе, уколико не договоре коалицију, не дају јој се ни сада.

Миљан Дамњановић (СРС)

Радикали су још средином године донели одлуку да Дамњановић буде њихов кандидат за градоначелника Београда, и то једногласно на Извршном одбору странке. Он је, иначе, председник Београдског окружног одбора СРС, био је одборник на Старом Граду, саветник председника Општине Гроцка и члан Управног одбора Студија Б.

Тим уместо кандидата (СНС)

Владајућа странка у Србији, СНС, још век „крије“ ко ће бити њен кандидат за првог човека престонице, и у неколико наврата истицала је да ће кандидовати тим људи. Да ли ће актуелни градоначелник Синича Мали остати на том месту, такође је непознаница, јер су из врха странке стизале најаве најпре да ће бити смењен, па да неће убудуће бити на овој функцији, али је он до данас на њој опстао. Како су спекулисали медији, градски менаџер Горан Весић се такође помињао као претедент на ово место, у оптицају је био и Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије. У последње време прича се о томе да би СНС могао да кандидује жену за ову функцију, па се помиње и председница општине Савски венац Ирена Вујовић.

Да, можда, не кандидат (СПС)

Социјалисти још нису донели одлуку о томе на који начин излазе на градске изборе – самостално, или заједно са својим коалиционим партнерима СНС, и да ли ће имати заједничког или свог кандидата. О томе ће се тек разговарати. Потенцијални претедент на функцију градоначелника, ако социјалисти ипак одлуче да „солирају“, може бити министар енергетике и бивши председник Скупштине града Александар Антић. Како су СПС и СРС у коалицији изашле на локалне изборе у Мионици, спекулише се да би могло да дође и до сарадње овде две странке у Београду.

На изборе са тимом, без подршке Ђиласу (ДЈБ)

Покрет ДЈБ је током ове године додео одлуку о самосталном учешћу на београдским изборима, а пре једно годину дана лидер Покрета Саша Радуловић најавио је да ће се он кандидовати за првог човека Београда. Ипак, у међувремену се предомислио, а Покрет је на страначким органима представио тим са којим ће наступити на београдским изборима, али не и кандидата за градоначелника. Оно што је за сада сигурно, ДЈБ неће подржати Ђиласову кандидатуру.

Самостално на изборе, без партнера и подршке (Не давимо Београд)

Иницијатива Не да(ви)мо Београд изаћи ће на изборе у главном граду наредне године. Како су својевремено најавили њени представници, очекују улазак у градски парламент, али истичу и да у традиционалним странкама не види партнере за предизборне коалиције. Иницијатива неће пружити подршку бившем градоначелнику Драгану Ђиласу.

Без кандидата, разговарају о подршци (СДС)

Председник СДС Борис Тадић рекао је да ће одлуку о подршци листи на челу са Драганом Ђиласом донети тек кад обави разговоре са свим актерима. Ова странка на предстојећим изборима неће имати свог кандидата за градоначелника.

За сада без предлога (Двери)

Покрет Двери још увек нема кандидата за првог човека главног града, јер још нису донели одлуку о томе како ће изаћи на градске изборе.

До даљњег без кандидата (ДСС)

Демократска странка Србије за сада нема кандидата за градоначелника, а није се превише изјашњавала ни око подршке неком другом опозиционом кандидату.