Прочитај ми чланак

ОНИ ДОЛАЗЕ: Србија да буде краљевина

0

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) је политичка сила у настајању која ће се борити за обнову уставне демократске парламентарне Краљевине Србије на челу са династијом Карађорђевић, поручено је данас са Оснивачке скупштине ПОКС.

Један од оснивача ПОКС Жика Гојковић рекао је да су скупили више од 12.000 потписа грађана за непуних десет дана и најавио да ће их сутра предати надлежнима и тиме и формално постати политичка странка. Он је рекао да је циљ да Србија једног дана постане Краљевина. Гојковић је рекао да је у њима дуго тињала нада да ће доћи овај дан и додао да су имали огромну енергију која је спутавана са разних страна, али не и заборављена.

„Она је преко ноћи експлодирала тако да смо сви постали као једно, а наша идеја постала као грудва која се почела котрљати тако да је за десет дана постала лавина која се проширила целом Србијом“, рекао је Гојковић.

Гојковић је рекао да ће покушати да отворе што је могуће већу јавну расправу када је у питању промена државног уређења.

„Покушаћемо људима да објашњавамо све оно што је 70, 80 година систематски уништавано у нашој земљи и систематски покушавано да затре сваки траг једном нечасном акту који је декретом укинуо монархију и на тај начин увео Србију у највећу несрећу у њеној историји“, рекао је Гојковић. Он је рекао да „ПОКС као политичка организација ни на који начин не жели да доведе у проблем функционисање престолонаследника и Удружења Краљевина Србија“, али очекује да се сви заједно боре за исти циљ. Један од оснивача ПОКС Мирко Чикириз рекао је да зна да на Оснивачкој скупштини ПОКС нема никога чији отац, деда или прадеда није живео, умирао и стварао за Краљевину Србију.

Он је рекао да ће тако бити и у будућности и да ће Србија бити прва посткомунистичка земља која ће вратити уставну парламентарну монархију.

„Ево данас семена из кога ће нићи будућа уставна парламентарна монархија са престолонаследником Александром Карађорђевићем на челу“, рекао је он. Како се наводи у саопштењу ПОКС у делу Оснивачке скупштине који је био затворен за јавност изабран је Организациони одбор и донета Одлука о оснивању ПОКС, за чијег заступника је изабран Гојковић.

Усвојен је Оснивачки акт, Програм и Статут странке. Организациони одбор у ком је 12 чланова, чине представници неколико најјачих општинских и градских одбора ПОКС у Србији.

Осим Жике Гојковића, који је уједно и председник Организационог одбора, његови чланови су и Мирко Чикириз, Владимир Јелић, Зоран Миленковић, Ненад Томашевић, др Горан Иванчевић, Саша Ивковић, Марко Петрашиновић, Дејан Михаљица, Владислав Живановић, Бранислав Јовановић и Драган Нинковић.