Прочитај ми чланак

Оливеру Ивановићу Шиптари у затвору прете да ће га заклати!

0

oliver ivanovic

Данас је четврти дан како лидер Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” штрајкује глађу са само једним захтевом, да га пребаце у затвор у Косовској Митровици.

– Бринем за Оливера. Знам да му се здравствено стање погоршава из сата у сат. Сина није видео месец и по дана и то га убија. Има висок притисак, гушења јер не излази из ћелије, а за прва три дана штрајка глађу смршао је четири килограма – каже за “Блиц” Милена Поповић Ивановић, супруга лидера који је у затвору у Приштини од 27. јануара.

Милена је пре два дана посетила свог супруга кад је чула за инцидент. Ивановићу је позлило, изашао је из ћелије, али је одмах морао да се врати у ћелију коју дели с једним Албанцем. Одлучио је да више и не покушава.

– У том затвору су само Албанци. И чувари су Албанци – објашњава Милена. Еулекс је са овим одлично упознат, па ипак га упорно држи у таквом окружењу.

– Оливер је три пута писмено тражио да га пребаце у Митровицу. Могао би да излази у шетњу. Сина би могао да виђа једном недељно. Мој одлазак до Приштине није безбедан, а догађа се да пратњу не могу да добијем. Зато трогодишњег Богдана и не водим са собом – каже Оливерова супруга.

Из Еулекса су објаснили да је безбедност разлог што одбијају Ивановићеву молбу. Плаше се да ће бити окупљања Срба испред затвора иако су градоначелници обећали да се ништа од тога неће догодити. Не вреде ни гаранције Владе која је тражила да се Ивановић и Драгољуб Делибашић пусте да се бране са слободе.

(Блиц онлајн)