Прочитај ми чланак

„ОЛБРАЈТ, ХОЛБРУК И ВОКЕР НИСУ САВЕТНИЦИ… Они су шефови“

0

Србија је погрешила што је процесе против оних који су директни кривци за бомбардовање наше земље водила пред домаћим судовима, наводи Ивица Дачић.

Како каже, зато треба да проучимо све правне могућности да се против Вилијема Вокера предузму све мере.

Први потпредседник владе и министар спољних послова је у интервјуу за Тањуг истакао да су нове власти после 5. октобра 2000. поништиле све раније донете пресуде у вези са онима који су одговорни за бомбардовање, а да се од тада на том плану ништа није дешавало.

– Овде постоји велика одговорност зато што су лажи око Рачка били директан повод за бомбардовање Србије, које је било нелегално. То је била агресија, јер Савет безбедности УН није донео никакву одлуку о томе – рекао је Дачић.

Како је истакао, зато треба проучити све правне могућности да се предузму мере против америчког дипломате Вилијема Вокера.

– Треба видети да ли је то могуће пред међународним судовима или пред националним судовима неких земаља, како би се избегла могућност да се каже да је реч о српском правосуђу – објаснио је Дачић.

Наводећи да је проблем што се српско руководство годинама после 2000. није бавило, како је рекао, доказивањем чињенице да Србија није крива, већ се трудило да потврди све оптужбе које су ишле на руку онима који су били непријатељи наше земље, Дачић је подвукао да ако је Велика Британија могла да сама утврђује да ли је било довољна разлога и повода за напад на Ирак, то може и Србија.

– Не знам зашто Србија не би могла о томе (разлозима за бомбардовање 1999) да говори пред међународном јавношћу. Вероватно зато што се то некоме не свиђа, али ми нисмо овде да служимо интересима туђих земаља, већ нашем народу и држави. Радићемо свим снагама на томе, јер је то битно за будућност наше деце и Србије – рекао је Дачић.