Прочитај ми чланак

Окупаторска шиптарска власт тужила Србију!

0

(Србин.инфо, Блиц)

Власти шиптарских окупатора предале су високој представници ЕУ Кетрин Ештон, пре дијалога у Бриселу, документ који, како наводи приштински Зери, описује полицијско присуство Србије на северу Косова.

„Верујем да је овај документ био довољан да убеди Србију да треба да их уклони са територије Републике Косово“, рекао је шиптарски окупаторски функционер Хајредин Кучи.

Лист наводи да је документовано присуство на северу Косова припадника Безбедносно-информативне агенције и других безбедносних структура Србије.

Након јучерашњих разговора у Бриселу, Хашим Тачи рекао је да је постигнут усмени договор о повлачењу тих структура.

Председник Владе Србије Ивица Дачић је, медјутим, казао да таквог договора није било, јер Србија и нема безбедносне структуре на Космету.

Зери, ипак, додаје да је Европска унија решила да стави на дневни ред дијалога Приштина-Београд уклањање српских државних структура из области безбедности тек када је видела документа Приштине.

Приштински писани медији, иначе, данас опширно јављају о јучерашњем сусрету двојице премијера, стављајући у први план да постоји сагласност о формирању заједнице српских општина, али да нема сагласности око њених овлашћења.

Дневник Трибуна пише да се разговарало о пакету за север Косова и додаје да се очекује да „стварање асоцијација општина са српском већином на северу Косова, функционисање полиције и судова, као и расформирање и интеграција државних српских структура на северу буде део свеобухватног пакета за овај део Космета“.

Дневник Експрес пише да Хашим Тачи и Ивица Дачић нису постигли споразум, али да су обојица изразили оптимизам да ће се све договорити 20. марта, у следећој рунди разговора.

Дневник Лајм наводи, позивајући се на изворе блиске преговарачима, да је било притисака да се прво остваре постигнути споразуми, а да се после тога разговара о облику и статусу општина са српском већином.