Прочитај ми чланак

Одбити Шолц-Макронов ултиматум и анексе из Охрида, неопходни и потези у…

0

Косовско питање је најважније државотворно питање Србије (и свих Срба) које далеко превазилази интересе савременика и генерација које сада живе, те гарнитура које су тренутно на власти. У континуитету смо изложени притисцима и уценама низа западних сила, предвођених САД и НАТО, ка отимању наше колевке и националне територије.

Постојећа власт у Србији је начинила, почевши од прихватања антиуставног и антидржавног Бриселског споразума 2013, и његове операционализације, те низа других пропуста, такве грешке, уступке и предаје, којим је наша јужна покрајина додатно удаљена од српског суверенитета, а број Срба и других неалбанаца у њој знатно умањен. Курти као актуелни предводник сецесионистичких „власти у Приштини“ предузео је у последњих пар година низ радњи против Срба и државе Србије на Косову и Метохији, којим чак излази из домена огромних уступака и предаја које је учинила актуелна власт у Београду, те се на тај начин српски народ и на северу Косова налази у ситуацији невероватних притисака и геноцидних намера. Намера Куртијеве власти је чак затирање трагова српског постојања и Срба на Косову и Метохији, укључујући и покушај отимања културног наслеђа. Курти у том правцу нема реално осуду западних сила, које су да парадокс буде већи, једини посредници „преговора Београда и Приштине“ заправо често покровитељи стварања ове квази државе.

Најмање што можемо као држава и народ учинити у овако тешким тренуцима, је одбијање тзв. Шолц-Макроновог плана и анекса из Охрида, којим се практично одричемо Косова и Метохије, за шта немамо право у односу на историју и будућност, а на то нема право ни актуелна власт. Власт наводно није прихватила ове стране ултиматуме, међутим у пракси смо сведоци његовом неопирању и реализацији у пракси по низу питања. Одбијањем ових ултиматума ћемо макар симболично пружити наду нашем народу на КиМ и показати да нисмо посрнули морално и државотворно и као такви бити обележени у историји.

Српски привредно-културни одговор Воља народа и Покрет свесрпског уједињења позивају у збијање редова свих државотворно и патриотски опредељених странака, удружења, појединаца и читавог народа, који је (упркос вишегодишњем медијском спиновању и промашајима ових и претходних власти) по нашем уверењу остао већински посвећен одбрани оног што је најсветије – националном и територијалном интегритету и духовној вертикали које представља Косово и Метохија. То није страначко питање, већ право и обавеза свих грађана Србије и свесрпско питање. Последњи је тренутак да се промени губитничка политика предаје Косова и Метохије, праћено медијским обманама и дезинформисањем, а кључно питање је одбијање Шолц-Макроновог плана и анекса из Охрида. То само по себи неће бити довољно у косовској политици, али ако се ни ово не предузме, као народ и држава сагласићемо се за сва времена о сецесији наше јужне покрајине. Потребно је донети нову озбиљну стратегију по питању Косова и Метохије, као и низа других питања у друштву и држави од привредних и социјалних, до демографских.

Такође у постојећим условима треба прекинути тзв. „Европски пут“, односно испуњење низа услова за наставак политичких интеграција са ЕУ. Србија треба да сарађује са ЕУ, укључујући и економску размену, али у постојећим околностима, где је укључено и питање КИМ, даље испуњавање тих услова – од којих је овај везан за КИМ ултиматум, није могуће. У перспективи је неопходно промена преговарачког оквира укључивањем и оних сила које нису промотери сецесије Косова, те инсистирање на Резолуцији 12 44. Промене односа снага у свету који се креће ка мултиполаризму, иду у прилог српским интерсима, стога нема разлога наставак овакве погубне политике предаје националних интереса и државности Србије по најважнијем питању – Косова и Метохије.

Српски привредно-културни одговор Воља народа

Покрет свесрпског уједињења