Прочитај ми чланак

Обрадовић и Кузовић: СВЕ је спорно, директоре Дробљак, СВЕ!

0

Реаговање на изјаву Зорана Дробњака, директора Јавног предузећа “Путеви Србије” дату на ТВ К1 у емисији „Уранак” 3. новембра поводом преношења овлашћења овог јавног предузећа на страну компанију „Рио Сава” (ћерку фирму компаније „Рио Тинто”)

Алармирамо јавност у Србији да је директор једног јавног предузећа, Зоран Дробњак, симбол свих власти и одсуства промене корумпираног система, предао право располагања државном имовином једној страној компанији, конкретно државни пут број 27 Лозница – Ваљево. Скрећемо пажњу грађанима на следеће чињенице његовог наступа с тим у вези, а грађани нека процене да ли је такво понашање достојно директора тако важног јавног предузећа и да ли ће такве ствари и даље да трпе, или ће он због овога морати да одговара. Да погледамо прво како је изгледала његова изјава у неколико корака:

Корак 1: амортизовање судара са проблемом; Зоран Дробњак: „Ја не видим шта је спорно?“.
Корак 2: смањује величину проблема;  Зоран Дробњак: „Они ће да раде пројекат а ми ћемо да дамо услове да се тај пројекат уради како треба“.
Корак 3: умањује своју одговорност у проблему; Зоран Дробњак: „Ми то не финансирамо, ми само дајемо сагласност“.
Корак 4: скреће ток разговора на споредни колосек; Зоран Дробњак: „Ја њих нисам питао ко плаћа пројекат“.
Корак 5: намеће погрешан закључак; Зоран Дробњак: „ Не знам зашто прозивају када је све то о-кеј“.

Директоре Јавног предузећа, ми ћемо уместо вас да одговоримо на питања новинара и да вам објаснимо зашто због изнетог тражимо вашу смену:

1. Шта је спорно?
а) ИСКЉУЧИВО државна предузећа могу одлучивати о траси јавног пута јер је то заједничка имовина свих грађана Србије; б) О профилу и техничким карактеристикама јавног пута могу одлучивати ИСКЉУЧИВО Јавна предузећа јер су и особине пута део имовине власника: в) у погледу јавних путева грађани су своја овлашћења пренели на Јавно предузеће и оно ту привилегију НЕ МОЖЕ пренети на трећа лица без консултације са власником – грађанима Србије; г) преношење права одлучивања о јавном путу (јавној имовини) на компанију којој је власник странац ПРЕДСТАВЉА АКТ ИЗДАЈЕ ДРЖАВЕ.

2. Ко сме да води пројекат јавног пута?
Пројекат јавног пута може да води ИСКЉУЧИВО јавно предузеће јер располаже са имовином грађана Србије и управља са  јавном саобраћајницом која мора задовољити најпре потребе већине грађана а тек онда приватне стране компаније. То у овом случају није извесно, јер „Рио Тинто” не би био толико богат да води рачуна о интересима домаћег становништва.

3. Ко сме да финансира пројекат јавног пута?
Пут је имовина грађана Србије и интерес државе Србије. Стога за сваку измену трасе и профила пута морају да одлуче грађани који су ВЛАСНИЦИ и грађани који су ПОГОЂЕНИ том изменом. Не може се мењати траса јавног пута како којој страној компанији падне на памет. Ако о послу одлучује страна компанија која плаћа није сигурно да ће бити заштићен интерес грађана власника и корисника пута.

4. Да ли Јавно предузеће које газдује путевима мора да буде информисано о свим детаљима пројекта па и ко га плаћа?
Јавно предузеће се мора САВЕСНО и ДОМАЋИНСКИ односити према имовини која му је поверена на старање. У противном, мора одговарати за свако умањење вредности имовине или њене функционалности.

5. Да ли је све “О кеј”?
Ништа није “О кеј”, директоре Дробњак! Свима нама је јасно да сте ви само ИЗВРШИЛАЦ НАРЕЂЕЊА главног газде који је узурпирао сва овлашћења у овој земљи јер је уцењен по безброј основа, и уплашен за сопствени опстанак.

Овај ваш поступак је коначно јасно показао свим грађанима Србије да иза главног газде Александра Вучића и Владе Србије, више него сигурно, СТОЈЕ СТРАНЦИ. Домаћа лица – политички функцинери, само спроводе наређења странаца и за ту услугу странцима добијају право да се наплате бахатим располагањем буџетом. Само лица која слепо и без размишљања извршавају наређења странаца могу бити овако брутална према својим сународницима као ви и лица која тренутно врше власт у Србији.

Није одговорно и пристојно да се директор јавног предузећа „прави луд“ пред грађанима Србије који га трпе на месту директора Предузећа које управља јавним путевима. Ви ту примате плате од стране грађана Србије у већ шест Влада Србије и две реконструкције, иако имате и судску пресуду којом вам се забрањује рад на јавним функцијама на три године.

Позивамо грађане да реагујемо на овако бруталну издају државе од стране јавног функционера и њему претпостављених, и захтевамо Зорана Дробњака. Удружимо се јер сами морамо решити своје проблеме, у томе нам неће помоћи странци. Формирајмо фронт родољуба, заштитимо своју природу и домове, и вратимо слободу својој деци, јер то је наша одговорност!
 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Проф. др Душко Кузовић