Прочитај ми чланак

Обрад Кесић: Не постоје гаранције да шиптарска војска неће ићи на север КиМ

0

Nato kriminalci59190_1152506925_n(Новости)
Повезивање добробити и будућности Србије с питањем бриселских преговора је „веома ризично јер не постоје никакве чврсте гаранције од стране великих сила да ће садашњи споразум бити испоштован“, тврди аналитичар Обрад Кесић, који живи у Вашингтону.

То је јасно показало сведочење представника Стејт дипартмента Џонатана Мура пред Комитетом за спољне послове Конгреса САД.

Кад је републикански конгресмен из Калифорније Дејна Рорабакер, иначе поборник независности Косова, инсистирао да Мур као представник америчке владе разјасни шта је суштина тог споразума и зашто и после парафирања америчке трупе остају на Космету, ако је оно држава, речено је нешто, за шта Кесићу „није јасно зашто су медији у Србији лоше интерпретирали његове речи, које показују да никакве чврсте гаранције у том погледу нису добијене“:

– Мур је прво рекао да шиптарска окупаторака војска не може на север према договору, али се нешто касније вратио на исту тему и додао да је овај споразум привремен и да ће бити заначајно мењан. Врло прецизно се изјаснио да ће у будућности шиптарска окупаторска војска моћи да пређе на северну страну – каже Кесић.

Састанак Комитета је, иначе, донео нову атмосферу у гледању на правце америчке спољне политике:

– Тако нешто до сада нисам доживео – каже Кесић, који годинама изблиза прати рад америчке администрације.

– По први пут у Комитету су се чула дисонантна мишљења о спољној политици САД, нарочито везана за Србију и Космет. За Америку је Космет сада периферан проблем, свеједно јој да ли владају Албанци, Срби или Марсовци, уколико то гарантује стабилност. Америци се жури да извуче трупе, као из БиХ, јер су јој оне потребније на другом месту – каже Кесић.

Он наглашава да је дебата била запањујућа, јер се одједном одступило од дугогодишње праксе да Срби буду једини лоши момци, па су разматрана и питања српских жртава и права на самоопредељење.

– На Мурове речи да ће споразум и владавина права омогућити суживот Срба са севера и Албанаца, конгресмен Рорабахер је реаговао питањем: како тако нешто може да каже, кад су два народа стотинама година у завади. Рорабахер је рекао да људи из Стејт департмента филозофирају и заложио се за поделу Космета, али не због српских већ због америчких интереса.

Он предлаже размену територија с Прешевом да би се најзад решио проблем због ког америчке трупе не могу да се повуку с Космета. Мислим да би Србија требало добро да размисли о овој иницијативи, иако се она сигурно неће свидети максималистима. Пре њега нико никада није поменуо право на самоопредељење севера – каже Кесић.

Обрад Кесић, са увидом у вашингтонску атмосферу, наглашава да тренутно не треба очекивати никакву реакцију силом, ни Кфора ни Албанаца према Србима са севера.

Став Запада је да Београд треба да дисциплинује Србе, постави границе и обезбеди рад окупаторских приштинских институција – каже он. – Али ту се крије велика замка. Уколико Београд то уради, оправдаће и легализовати нелегалну НАТО агресију и њен резултат – државу Косово. Иницијатори НАТО кампање имају циљ да натерају Београд да одради посао за приштинску власт, која постоји само захваљујући Западу. П

осле тога Србија губи свако право да се било када буни. Позивајући се на добробити од датума власт ради против себе. Ша ће бити ако за шест месеци или годину дана не буде бољитка, да ли ће тада моћи да се обузда фрустрација грађана и због егзистенцијалних проблема и због осећаја понижења – пита се Кесић.

(Вечерње новости)