Прочитај ми чланак

ОБЈАВЉЕН СТЕНОГРАМ: Додик пристао на сарадњу с НАТО под промењеним именом!?

0

Сарајевска ТВ ФАЦЕ је објавила стенограм са састанка Председништва БиХ и амбасадора земаља чланица "Квинте" на којој је договорен "Програм реформи БиХ", који је Председништво БиХ усвојило 19. новембра прошле године.

Тај документ је 23. децембра 2019. године упућен у седиште НАТО у Бриселу.

На састанку о том документу, како се наводи у стенограму, било је шест амбасадора и три члана у Председништву БиХ.

Групу „Квинта“ чине представници САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке.

Чланови Председништва БиХ постигли су на састанку са амбасадорима „Квинте“ договор о „Годишњем националном програму“ (АНП) чији су назив променили у „Програм реформи“, како би изашли у сусрет српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

Додик је имао и услов да НАТО не саопшти да је то АНП, за шта је и добио гаранцију.

По стенограму, Додик је рекао на том састанку: „Овај документ се формално не зове АНП, али он у суштини то јесте, и ја не бих био баш спреман да испаднем глуп… Најбоље би било да кажемо да смо направили документ ‘Сарадња с НАТО-ом’ и да смо кроз компромис завршили питање АНП-а и да у том погледу немамо више шта рећи“.

„НАТО ће прихватити документ онако како га ви назовете… НАТО ће рећи да су примили реформски програм који представља базу сарадње БиХ и НАТО“, рекао је један од амбасадора „Квинте“.

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић је на састанку казао да није речено „у документу (да то) ни јесте, ни није АНП“, те да је то „неки минумум“.

„Ја не могу прихватити да НАТО каже, или било ко да каже, да то није АНП, а ја нећу говорити да јесте АНП, и у томе је све време филозофија свега овога о чему дискутујемо“, казао је Џаферовић.

Додик потом на састанку предложио да се усвоји документ под називом „Програм реформи“, а тројица чланова Председништва су се договарала да тај документ у седиште НАТО-а у Бриселу буде достављен путем Мисије БиХ при том војном савезу.

„Нико се не слика, нико не говори ништа, то је део комуникационе стратегије коју смо рекли. Нећемо ништа говорити. НАТО ће рећи ово што је амерички амбасадор прочитао и рекао. Завршено! Точка! И онда за 15 дана нико о томе неће причати“, казао је Додик.

Председавајући Председништва Жељко Комшић је потом на састанку предложио да се медијима саопшти да је постигнут договор „не објашањавајући ништа“.

На састанку је договорено да по усвајању Програма реформи, Зоран Тегелтија (СНСД) буде именован за председавајућег Савета министара БиХ.