Прочитај ми чланак

„Новим Садом владају Веселиновић и Андреј Вучић“

0

Потпредседник Народне странке и бивши градоначелник Новог Сада Борислав Новаковић рекао је да тим градом суштински владају брат председника Србије Андреј Вучић и бизнисмен Звонко Веселиновић и да нигде као у Новом Саду не постоји спрега власти и криминала.

– Нови Сад има формалног градоначелника који се зове Милош Вучевић и стварног градоначелника који се зове Андреј Вучић. А целом криминалном сценом Новог Сада управља Звонко Веселиновић. Не постоји ни један криминалац у Новом Саду који није на вези са Српском напредном странком (СНС) – рекао је Новаковић у интервјуу за Глас Шумадије.

Он је казао да је „цела криминална мрежа, од Звонка Веселиновића до последњег новосадског шибицара, упрегнута само у једном правцу – да скупи што више капиларних гласова“ и додао да нигде као у Новом Саду не постоји спрега власти с криминалом.

– Нигде се тако темељно не купују гласови. И нигде СНС-ова структура није тако керберски, идеолошки острашћена. Да могу, они би нас физички елиминисали – рекао је Новаковић.

Он је оценио да када би сутра били одржани слободни избори, чак без велике медијске помпе, само да се елиминише фактор куповине гласова, СНС губи Нови Сад.

– С друге стране, ако опозиција иде од врата до врата са летком у руци, а стотине новосадских криминалаца с новцем у руци, и као на сточној пијаци нуди две, три, пет хиљада динара… Сада, како кажу, купују гласове – у претплати. То значи да дају две хиљаде динара сваком Новосађанину, који ће касније, на дан избора, добити још новца колико берза буде одређивала – рекао је Новаковић.

Он тврди да градска власт практично краде на три начина.

– Пре него што определи намену земљишта, себи блиским бизнисменима сигнализира на који начин ће регулациони план регулисати одређени део града и они пре тога купују пољопривредно земљиште, које ће нетом после тога постати грађевинско – рекао је Новаковић.

Други начин на који краду је, како је казао, да прво сређују „своје“ локације, улице и оне делове града у којима су пољопривредно земљиште купили њихови бизнисмени и плаћајући им нереалну цену за експропријацију.

– По други пут зарађују на потпуно нелегалан начин, прво њихови бизнисмени купују земљиште, а онда град исказује потребу за експропријацијом баш тог земљишта – рекао је он.

Према његовим речима, трећи начин је подизање спратности и оценио је да је Нови Сад у периоду владавине СНС постао запуштен град, док је у „бившој великој држави, важио је за један од најуређенијих градова у урбаном, комуналном и саобраћајном смислу“.

Новаковић је оценио да у Новом Саду постоји урбанистички хаос.

Одговарајући на питање новинара да ли има доказе за тврдње и веома тешке оптужбе на рачун новосадске власти, али и Андреја Вучића, Новаковић је истакао да докази постоје.

– Не постоји ни једна моја тврдња која није поткрепљена папиром од институција које су надлежне за одређење области – рекао је он.