Прочитај ми чланак

Нови (стари) притисци из ЕУ: Србија мора да безусловно призна Космет

0

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек изјавила је да ће, на крају пута ка чланству у ЕУ, Србија морати да призна независност Косова, али да је сада важно да Београд и Приштина интензивирају контакте. Луначек је Танјугу казала да је веома важно да Србија, као кандидат за пријем у чланство ЕУ, направи даљи корак, а то је отпочињање преговора о пријему што ће, по њеној оцени, трајати неколико година.

 Како би преговори почели, нова Влада Србије мора да примени све договоре постигнуте у дијалогу Београда и Приштине, истакла је Луначек. Она је подсетила да се то односи на договор о размени документације, признавању факултетских диплома, а као посебно важан издвојила је договор о интегрисаном управљању прелазима. „Министар унутрашњих послова мора потписати тај споразум о заједничком управљању административним прелазима. Надам се да ће то учинити јер је већ време за то”, казала је Луначек.

 На питање да ли ће, као што је то недавно изјавио председник ЕП Мартин Шулц, пред пријем у чланство ЕУ Србија морати да призна Косово, она је казала да ће то у неком тренутку морати да се деси. „То сам наводила и у својим извештајима, и то је речено уз већину и у ЕП.

Међутим, пут до тамо је дуг. Сматрам да би у прелазном периоду требало наћи решења, као што су размена канцеларија и редовнији сусрети”, навела је Луначек, додајући да је неопходно разговарати, те да за то служи дијалог. „На крају ће бити потребно да Србија призна Косово”, нагласила је она додајући да то нема посебне везе са Косовом већ са чињеницом да у ЕУ постоји једна чланица, Кипар, која има нејасне границе. „Неће се поново десити да се у чланство прими земља са нејасним границама. То је у интересу читаве ЕУ”, истакла је Луначек у изјави Танјугу.

 Коментаришући недавно окончану надгледану независност Косова, она је поручила Србима на Косову да не морају да страхују. Као образложење за ту тврдњу навела је да Срби на југу Косова имају широка права, имају своје градоначелнике, потпредседник владе је Србин, а и „у скупштини, као и на читавом Косову могуће је причати српски”. „Ја бих се радовала ако би четири градоначелника на северу била спремна на сарадњу. Требало би да се повинују новим изборима, али под косовским законима. Потребна је већа спремност за сарадњу и разговоре”, нагласила је аустријска политичарка.

 ЕУ ће, према речима Луначек, наставити да прати Косово, као што то чини и са осталим земљама региона које теже ка чланству у ЕУ.

 Штрахе: Подела је добар компромис
Подела Косова била би добар компромис и једино трајно решење, изјавио је данас лидер најутицајније опозиционе партије у Аустрији, Слободарске странке Хајнц Кристијан Штрахе, пренео је Танјуг. „Подела Косова је једино трајно решење које доноси мир и међусобно признање”, навео је Штрахе у саопштењу, реагујући на изјаву премијера Србије Ивице Дачића, који је у петак поновио да и даље мисли да је подела Косова једино решење и да је сигуран да би то и Албанци из Приштине прихватили.

 Штрахе је нагласио да је време да ЕУ одустане од свог негативног става према Србији и призна права Срба, као и да је потребна правда за српски већински део на Косову. „Подела Косова би зато био почетак и добар компромис за обе стране”, навео је Штрахе.

 САД против промена граница
Администрација у Вашингтону је апсолутно против промена граница на Балкану и не жели ни да разговара о томе, речено је Танјугу у америчкој престоници. Дописнику Танјуга је саговорник из актуелне администрације председника Барака Обаме рекао да САД сматрају да би било каква промена граница на Балкану имала „екстремно негативан утицај на стабилност региона”. „За Америку је прича завршена тиме што смо признали Косово у границама у којима је сада. Наш став смо више пута пренели саговорницима у Београду”, додао је он. Танјугов саговорник није желео да коментарише аргумент да је већ Србија подељена супротно својој вољи тиме што је Косову дата независност.

 Павићевић: Поштоваћемо преузете обавезе
Влада Србије ће поштовати све претходно преузете обавезе, укључујући и спорне споразуме попут техничког протокола о интегрисаној контроли административних линија, изјавио је Танјугу нови шеф тима Београда за вођење техничког дијалога са Приштином Дејан Павићевић, додајући да тај споразум „није најповољнији по нашу страну”, а највећи проблем је присуство косовских цариника, али и нејасна извршна улога Еулекса.

На конференцији за новинаре у Влади Србије, он је казао да су овим споразумом договорени чисто технички аспекти наставка контроле административне линије између „уже” Србије и Косова и Метохије. „Отворено говорећи, највећи проблем може да буде присуство такозваних косовских цариника на свим административним прелазима.

Оно што је врло нејасно и двосмислено, а провлачи се и кроз договорене закључке о слободи кретања и кроз овај протокол, јесте извршна улога Еулекса, нарочито на прелазима на северу Косова, на Јарињу и Брњаку”, навео је Павићевић. Он је додао да ће се српски тим за дијалог са Приштином трудити да све царинске ингеренције у складу са својим извршним мандатом обавља искључиво Еулекс, а не царина Косова.

 Он је објаснио да су премијеру Србије, Ивици Дачићу, приликом посете Бриселу достављени сви споразуми који су потписани или парафирани од стране претходног шефа преговарачког тима (Борислава Стефановића) који је у име владе преузимао неке обавезе. Павићевић је додао да су у највећем делу споразуми прихваћени усмено, али у складу са међународним правом, како је истакао, сви споразуми који су усмено прихваћени, „производе потпуно исто дејство као и да су потписани”.

 

(Политика)