Прочитај ми чланак

НОВИ ПРОТЕСТ „1 ОД 5 МИЛИОНА“ У БГ: Под паролом „тунел лажи“ и шетњом испред РЕМ-а

0

Окупљање учесника дванаестог протеста “1 од 5 милиона” почело је на платоу испред Филозофског факултета одакле су грађани кренули у протестну шетњу.

После обраћања учесника, грађани су формирали колону, на чијем челу је развијен натпис „1 од 5 милиона“ и кренули у шетњу, али овог пута другом трасом и то Узун Мирковом, Париском, Кнеза Симе Марковића, Поп Лукином и Бранковом улицом, кроз Теразијски тунел, потом Светогорском, Таковском улицом, а код зграде Скупштине Србије ће скренути за Трг Николе Пашића.

Они су Мирковом улицом стигли до Париске, а потом скренули у Улицу кнеза Симе Марковића, затим у Бранкову, да би код Теразијског тунела направили бакљаду.

У тунелу, који су назвали „тунел лажи Александра Вучића“ излепили су плакате са његовим изјавама, а потом се упутили ка Светогорској улици.

Испред РТС-а су такође направили бакљаду и поручили да „упркос свим лажима које се пропагирају, Србија се умирити не може“. Колона је потом кренула за згради РЕМ-а.

Пре почетка шетње, на платоу су одржани говори.

– Добро вече, часна и храбра Србијо. Здравствени радници су одлучили да подрже мирне протесте јер смо незадовољни статусом и положајем, и условима у којима лечимо људе. Свима смо се обраћали, али нико није одговорио. Моје поштовање храброј и часној Србији која је изашла на улице. Прети нам пропаст система, а напуштање Србије није више ствар принципа трбухом за крухом, већ је разлог бахатост и безобразлук са којима смо суочени. Томе треба стати на пут – рекао је председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић, који се први обратио окупљенима.

Панић је истакао да је министар здравља Златибор Лончар угрозио здравље и безбедност грађана пошто током посете председника Вучића хематоонколошком одељењу није испоштована ниједна процедура како би се заштитио живот оболеле деце.

– Морамо ту бахатост коначно зауставити. Нећу да правдам колеге које нису имале довољно снаге да то зауставе. Ту одговорност не носи председник Вучић, он није компетентан, он не зна ништа о медицини. То што је добио идеју да посети такву институцију, ствар је маркетинга и политике. Одговоран је министар Лончар – истакао је Панић.

Реч је потом узела потпредседница ДС Драгана Ракић.

– Доносим вести са политичког фронта, данас су сви одборници формирали Асоцијацију и нас 680 је то потписало. Штитећи наше локалне самоуправе, штитимо целу Србију. Ми смо удружење слободних грађана, желимо да живимо у слободи. Рекли смо не кршењу закона и гашењу слободе. Ми се нисмо склонили, савили ни продали. Ми смо рекли не мафији, страху, насиљу, лудилу…- рекла је она и додала:

– Молим вас, не наседајте на лаж да су сви политичари исти. Има нас који верујемо другачије, који нећемо одустати, јер слобода нема цену. Ни политике нису исте, дела су оно што се памти, а недела оно што се кажњава.

Драгана Ракић је рекла да је данас формирана Асоцијација слободних одборника. Она је подсетила да су одборници били од самог почетка под притиском СНС, да је до прекомпонавања власти дошло притисцима, уценама и претњама. Они који су рекли не, до данас су много тога претрпели, додала је, наводећи да су били изложени претњама, притисцима, уценама, физичким малтретирањима, претњама отказима, медијском линчу…

Међу говорницима био је и психолог Жарко Требјешанин.

– Србији није потребан владар већ систем у служби грађана. Уместо појединца, нама потребне су нам институције и владавина права. Живимо у друштву где су уништене људске вредности. Где влада примитивизам, егоизам, похлепа и то се мора променити – рекао је он.

На платоу су постављени штандови на којима грађани могу да потпишу „Споразум са народом“. Окупљени носе бројне транспаренте на којима, између осталог, пише „Слобода се осваја на слободним изборима“, „Није Устав крпа да га шутираш“, „Ми смо уз народ, не уз садашње и бивше лопове“, „1244 разлога Косова је Србија“ и велики транспарент „Асоцијација слободних одборника“, коју је основало око 700 одборника из парламената локалних самоуправа из читаве Србије.

Ове суботе, грађани ће прошетати другачијом трасом од уобичајене, па ће тако протестна колона проћи следећим улицама: Узун Миркова – Париска – Кнеза Симе Марковића – Поп Лукина – Бранкова – Теразијски тунел – Светогорска – Таковска, а потом ће проћи поред зграде РТС-а и Народне скупштине и завршити код РЕМ-а.

Према најавама организатора окупљенима ће се обратити Драгана Ракић, потпредседница ДС, психолог Жарко Требјешанин и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић.

Уочи протеста, у Великој сали општине Стари град од 16 часова биће одржана оснивачка скупштина Асоцијације слободних одборника. Очекује се присуство више од 400 одборника локалних парламената из читаве Србије, а на дневном реду састанка биће усвајање Манифеста за деловање Асоцијације слободних одборника, као и избор радних тела ове организације. Пред почетак скупштине одборници ће потписивати Споразум са народом. После радног дела састанка одборници ће се из зграде општине Стари град упутити ка Платоу Филозофског факултета, како би се придружили протесту.

У позиву организатора грађанима се поручује да понесу маске, и да грађани знају зашто. Реч је о медицинским маскама, и о изражавању протеста због посете председника Србије Александра Вучића Институту за мајку и дете у сезони грипа и карантина.

Како су кренули протести?

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом „Стоп крвавим кошуљама“.

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив „Стоп крвавим кошуљама“ да би након неколико шетњи главна парола постала „1 од 5 милиона“.

Организатори протеста су формулисали и своје захтеве, а међу њима су једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Овим захтевима су у међувремену придодати и нови, међу којима је оставка министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника РТС-а Ненада Љ. Стефановића, а на окупљени су захтевали да оставку поднесе и министар просвете Младен Шарчевић.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!