Прочитај ми чланак

НОВИ ПРИТИСАК ЗАПАДА НА СРБИЈУ: Хаг тражи радикале да удовољи Приштини

0

Кинески судија Ли Даћун поништио одлуку да се Радети и Јојићу суди у Србији и захтева њихово изручење.

Што се мене тиче, ништа се није променило – добровољно у Хаг не идем! Штите ме Устав и правоснажно решење Вишег суда у Београду. Не верујем да би неко био спреман да нас мимо закона испоручи, али то је свакако питање за представнике власти.

Овако је потпредседник СРС Вјерица Радета прокоментарисала одлуку Механизма у Хагу да се њој и њеном страначком колеги Петру Јојићу суди у том међународном суду и да се Србији наложи да их што пре ухапси и изручи.

Кинески судија Ли Даћун поништио је у понедељак прошлогодишњу одлуку турског судије Ајдина Акаја којом се поступак против Јојића и Радете због непоштовања Трибунала уступа Србији. Он је прихватио жалбу тужилаштва и њихов последњи аргумент – да два сведока категорички одбијају да сведоче пред српским правосудним органима, јер су забринути за своју и безбедност својих породица. Они су навели да не желе да овдашњим судовима откривају своје личне податке, јер им не верују и плаше се да ће бити убијени или озбиљно физички повређени. Одбили су чак и могућност да сведоче путем видео-линка, јер не верују да ће наше власти осигурати заштиту њиховог идентитета и места боравка.

Без обзира на све гаранције Београда да ће се у процесу против радикала држати закона и да ће сведоци бити максимално безбедни, те да тужилаштво по том питању даје неосноване и произвољне закључке, судија Даћун је усвојио аргументе тужитељке Диане Елис. Он је навео да је у интересу правде да се радикалима суди у Хагу. Прихватио је неспремност сведока да сарађују са српским тужилаштвом и наводе Елисове да се ниједна од три тачке оптужнице не може одржати уколико се ти сведоци не појаве у суду, јер су они једини извор директних доказа.

Све ово се може тумачити и као додатни притисак на Србију у јеку политичких маневара око будућег статуса КиМ, али и као покушај стварања вештачке равнотеже, јер се у Приштини очекују оптужнице против челника терористичке ОВК од којих су многи на кључним позицијама у лажној држави.

Иначе, Радета и Јојић оптужени су да су у поступку против Војислава Шешеља двојици сведока нудили мито и претили им како би променили своје исказе у корист лидера радикала. Наводно су им издиктирали нове изјаве и одговоре на Шешељева питања и за то би им плаћали по 500 евра месечно. У Министарство правде до уторка по подне није стигла одлука из Хага. У овом ресору раније нам је речено да закон никоме не дозвољава да изручи оптужене за несарадњу са Хашким трибуналом, већ се само могу испоручити оптужени за ратне злочине.

Адвокат Тома Фила каже да се нада да Александар Вучић неће изручити Радету и Јојића:

– Србија више није „тоалет папир“ у односу на друге земље. Сада је довољно јака да не мора да се савија било ком пиону из међународне заједнице. Хашки трибунал је једна правна наказа. Тај суд је формиран да суди само за озбиљне ратне злочине. Ни Француска није изручила Флоренс Артман, наводећи да таква обавеза не постоји за непоштовање суда.

Професор међународних односа и међународног права Бојан Милисављевић сматра да оваква одлука судије из Механизма представља додатни притисак на Србију:

– Верујем да ће се пронаћи правни механизми за преиспитивање те одлуке, јер она очигледно одражава неповерење у српско правосуђе. А нема сумње да је наш правосудни систем показао да је спреман да суди и у најкомпликованијим случајевима везаним за међународна кривична дела.

Хашки трибунал је 2012. године оптужио радикале Радету, Јојића и Јову Остојића, а 2015. издао налог за њихово хапшење. У мају 2016. Виши суд у Београду правоснажно је одлучио да нема законских основа за њихово хапшење и изручење Хагу. У међувремену Остојић је преминуо, па је случај против њега обустављен. Како би се решила пат-позиција, Србија је тражила да јој Хаг уступи поступак, као што је то радио за неке ратне злочине, када је предмете прослеђивао судовима у БиХ и Хрватској. Позитивна одлука донесена је пре годину дана, али се тужилаштво жалило. Иначе, због неизручења радикала тужилац Серж Брамерц и председник Трибунала, а потом и Механизма Кармел Ађијус су се неколико пута жалили Савету безбедности УН да Србија одбија сарадњу. 

Случај Артман

Бивша портпаролка хашке тужитељке Карле дел Понте Флоренс Артман осуђена је у Трибуналу на седам дана затвора због непоштовања суда, јер је у својој књизи и једном чланку објавила тајне податке из процеса Слободану Милошевићу. Она је прво 2009. године осуђена на новчану казну од 7.000 евра, али, како је одбијала да је плати, казна јој је две године касније замењена затвором. Француској није падало на памет да је изручи Трибуналу и одбила је све њихове захтеве, али је Артманова дошла у Хаг на изрицање првостепене пресуде Радовану Караџићу и тада је ухапшена и спроведена у затвор.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!