Прочитај ми чланак

Нови НАТО поход на Србију

0

Vucic natoUntitled

Недавно је бивши функционер америчке обавештајне службе задужен за Балкан, Данијел Сервер оценио да ће до 2020. године све земље Балкана бити чланице НАТО.Сервер који годинама у назад делује као аналитичар антисрпске организације Амерички институт за мир (USIP) који промовише шиптарски сепратизам и уситњавање српског етничког простора, каже да би Србија у наредних неколико година могла да промени став о НАТО.

„Србија сада није спремна за такав корак, али ми птичица каже да неће проћи више од пар година пре него што се сруши тај табу“, оценио је Сервер. Према његовим речима, Црна Гора и Македонија су већ испуниле услове за чланство у НАТО, док ће КиМ чим добије своје безбедносне снаге желети што пре да уђе у северноатлантску алијансу. Сервер, који предаје на Џон Хопкинс универзитету, слично виђење је изнео и за Босну и Херцеговину. „То ће бити добар крај приче за ратове који су почели пре скоро 30 година“, закључио је Сервер, предвиђајући улазак региона у НАТО почетком наредне деценије.[1]

Разлози за оптимизам Данијела Сервера су бројни. Претходно је генерални секретар НАТО пакта Андрес Фог Расмунсен изјавио да су Србији отворена врата за улазак у Северноатлантски савез али да онамора да уради домаћи задатак и спроведе неопходне реформе, истичући да придруживање Србије НАТО зависи много од одлуке и посвећености саме Србије.[2] Чак је и марионета Северноатлантског савеза Хашим Тачи навео да су грађани Србије „уморни од проблема, конфликата, непријатељстава и желе напред ка НАТО, ЕУ и економској добробити“.[3] Будући да је надимак Тачија из времена када је водио терористичку ОВК „Змија“ било би погодније да је Сервер рекао да је информацију о скором уласку Србије у НАТО добио од „Змије“ а не од птичице.

Међутим, најважнији разлог за став да Србија полако улази у Северноатлантски савез је индикативно понашање високих функционера Србије. И поред формалних изјава о војној неутралности званичници српске владе чине све да приближе државу ЕУ и НАТО пакту. Тако је један од саветника Александра Вучића постао Франко Фратини који се отворено залаже за улазак Србије у НАТО и који је кандидат за генералног секретара НАТО-а. Кандидатуру Фратинија за генералног секретара НАТО, коју је подржала влада премијера Марија Монтија, најавио је прошле године представник у седишту Алијансе, амбасадор Рикардо Сеса.

franko-fratini-aleksandar-vucic-1381177658-377579

Фратини је кандидат за наследника Данца Андерса Фога Расмусена, а у Савету НАТО није се чула ниједна реч против његове кандидатуре, објавио је италијански дневник „Република“.[4] Објашњавајући разлоге за нови ангажман у Србији Франко Фратини је истакао да је прихватио место саветника као „пријатељ Србије“ и због специјалног односа који има с првим потпредседником Владе Александром Вучићем.[5] Специјални односи о којима говори Италијан су уствари његови односи са бившим патриотом, који у последње време Западу доказује да је постао већи католик од папе. А ко би ту нову Вучићеву улогу боље потврдио од Италијана? Циљ тих односа је нема сумње привођење Србије НАТО пакту, без обзира на прокламовану војну неутралност Београда.

Поред Фратинија на Вучићево инсистирање Влада Србије је поставила још једног НАТО лобисту на значајну функцију. Тања Мишчевић некадашњи помоћник Драгана Шутановца недавно је постала шеф преговарачког тима са ЕУ. Она је на Факултету политичких наука који је један од центара НАТО лобиста у Србији, предавач на предмету Међународно јавно право. Иронично Мишчевићева учи студенте познавању међународног јавног права чија је окосница Повеља УН и при том лобира за НАТО који је агресијом на СРЈ кршио исту ту Повељу.

Политика званичног Београда према НАТО-у је очигледно идентична њиховој политици према КиМ у оквиру које државни функционери јавно изјављују да су противници косовске независности, али у пракси чине све како би помогли Западу и Хашиму Тачију да створе независну државу на српској територији. Управо кооперативност владе напредњака и социјалиста по питању КиМ даје повод стручњацима са Запада да заузму став како се Србија креће ка чланству у НАТО пакту. Угаони камен те кооперативности је потписивање противуставног Бриселског споразума и издаја Срба са КиМ, јер режим који је спреман да преда Јужну српску покрајину, спреман је и да уведе Србију у НАТО, чим довољно обради јавно мнење и бирачко тело.

Међутим Запад не препушта ништа случају. Његови стратези, без обзира на формалне изјаве Фратинија и других, сигурно немају високо мишљење о српским политичарима који често мењају мишљење и идеологије, јер уколико су преварили једног господара, могу да преваре и другог. Из тих разлога САД и ЕУ преко својих агената од утицаја настоје да ставе под контролу и обликују цело српско друштво како би га усмерили према НАТО пакту. У том процесу они не штеде новац и друге ресурсе.

Посебну пажњу посвећују врбовању младих људи – будућих лидера. Тако је нпр. НВО Афикад од 11. до 15. новембра организовала студентски скуп – симулацију рада НАТО пакта.[6] Ову НВО су основали већином студенти ФПН-а. ФПН је већ годинама центар НАТО лобиста. Декан Илија Вујачић је својевремено покренуо иницијативу да се професору са Принстона Мајкл Волцеру, заговорнику НАТО агресије на СРЈ додели почасни докторат Универзитета у Београду. Волцер се током 1999. године залагао не само за ваздушне ударе већ и за копнену агресију.[7]

Шеф Одељења за журналистику на ФПН-у Чедомир Чупић се такође отворено залаже за улазак Србије у НАТО пакт. Он сматра да Србија без Северноатлантског савеза нема предуслове за улазак у ЕУ.[8] И шеф Одељења за међународне студије ФПН-а Предраг Симић истиче да Србија треба да постане пуноправни члан НАТО пакта.[9]

Atlantic-Council

Поред тога, ФПН и Атлантски савет Србије учествују у пројекту „Нато у уџбеницима историје“ који има за циљ да у студентским књигама цензурише све што је негативно написано о Северноатлантском савезу.Атлантски савет Србије у овом и сличном пројектима представља цивилни сектор Србије, на позив Факултета политичких наука у Београду који „традиционално доприноси овим значајним догађајима“. Циљ наведеног пројекта био је сагледавање и изналажење начина како НАТО и цивилни сектор могу „помоћи професорима историје да презентују и прикажу данашње комплексне безбедносне претње и изазове, као и допринос историчара на плану пружања информација шта НАТО данас јесте и каква је његова улога у решавању криза и обезбеђењу мира у свету.“[10]

Северноатлантски савез не заборавља ни водеће светске компаније и медије. У организацији Мајкрософта чији власник Бил Гејтс промовише смањење светске популације и еугенику[11], Би-Би-Си-ја и НАТО-а орагнизован је зједнички скуп на тему “Promoting Peace, Openness and Development”. Форум је одржан у Noordwijk an Zee у Холандији. Идеја овог форума била је да презентује заједничку сарадњу три организатора као и да припреми нову визију и лоцира нове изазове. На скупу су учествовали топ менаџмент Мајкрософта на челу са Стивом Балмером, док је испред Би-Би-Си -ја био Ричард Самбрук директор за глобалне вести, као и сам врх администрације НАТО-а.[12] Након овог податка могло би да постане јасније због чега Александар Вучић и Ивица Дачић посвећују толику пажњу доласку Мајкрософта у Србију.[13]

Стратегија коју примењује Запад против Србије је дубока и свеобухватна. Њен циљ је увлачење Србије у злочиначки НАТО и потпуна контрола целог Балкана. Без обзира на велики проценат грађана који се противи приближавању државе Северноатлантском савезу Вашингтон и Брисел преко марионетских влада у Београду и бројних пројеката које финансирају мењају српско друштво у жељеном правцу. Због тога став Данијела Сервера да би до 2020. године цео Балкан могао бити под контролом НАТО пакта, не звучи више као научна фантастика.

(Фонд стратешке културе – Борис Алексић)

______________________________________________________

[1] Шест пута већа излазност у Митровици (РТС)

[2] 
Србији су отворена врата НАТО (Политика)

[3] 
Косово нормализује односе са Србијом, доћи ће и до признања независности (НСПМ)

[4] 
Fratini novi generalni sekretar NATO? (ВН)

[5] 
Прихватио сам место саветника због специјалног односа с Вучићем (НСПМ)

[6]
 Srpski Međunarodni Model NATO – SIM NATO 2013 (AFIKAD)

[7]
 Kopnena intervencija bi bila bolja od bombardovanja (Ало)

[8]
 Srbi čekaju da NATO omekša (ГЈ)

[9] 
Pre 22 godine JNA ušla u Vukovar (Б92)

[10] 
Atlantski savet Srbije započeo je regionalni projekat saradnje (ASS)

[11],[12] 
Bill Gates on people that „have no benefit whatsoever“ (RT)

[13] 
Дачић и Вучић разговарали са првим човеком Мајкрософта (РТВ)