Прочитај ми чланак

НОВЕ ПРЕТЊЕ НАТО-а: „Ако покушамо да вратимо војску на Ким, НАТО ће да реагује!”

0

Вучић: Упозорен сам да не смемо да вратимо 1.000 војника на КиМ

Чињеница да велике силе не признају, односно немају намеру да уваже Резoлуцију 1244, за нас само значи да ми имамо врло мале могућности да нешто учинимо, оценио је председник Александар Вучић. На овај начин одговорио је на питање новинара може ли Србија, након учесталих напада на Србе на КиМ и спекулација приштинских медија о распоређивању снага безбедности на административној линији, да на Косово „уведе” хиљаду припадника својих снага безбедности, како то предвиђа резолуција УН. „То није право и то није правично, али ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора, и наше је да се боримо”, објаснио је Вучић, преноси Танјуг.

foto: flickr

 

Председник је открио и да је лично, поводом идеје о повратку хиљаду војника, упозорен да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету. „Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт”, пренео је Вучић упозорење које је добио. Каже и да је више пута поредио ситуацију, рецимо, с резолуцијом о Јерусалиму, где су западне силе одбациле Трампов притисак да своје амбасаде пребаце у овај град, како је урадила Бела кућа.

Они су то, додао је, правдали чињеницом да би такав поступак био у супротности с резолуцијом о Јерусалиму. „Ја сам им тада рекао да се сви заједно понашају противправно кад руше Резолуцију 1244, а они онда слежу раменима, погледају у своје саветнике. И ништа”, навео је Вучић. То је, каже, озбиљна ситуација, због чега жели да грађанима објасни да те људе не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање. „Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију”, поручио је Вучић.

Коментаришући платформу за преговоре која је представљена у косовском парламенту рекао је да она отежава разговоре у Бриселу, али и показује праве намере Приштине. Подвукао је, међутим, да су, без обзира на то, разговори једино решење. „Ту платформу када прочитате видите да нису оставили ни милиметар, ни један одсто простора за било какав договор”, рекао је Вучић, истичући да је друга ствар да ли ће тај документ добити већину.

Сматра и да под спољним притиском таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини, јер би, каже, сваком било јасно да све после тога постаје бесмислено. Али такав текст говори, истакао је, о намерама и жељама Приштине. Вучић је подсетио и на изјаву из Приштине да би нам учинили велику част и услугу тиме што ће да прихвате помирење, уколико их признамо. Како је рекао, оно што би Срби требало да добију по томе јесте да нам Албанци кажу – ево, прихватамо то да се помиримо са вама, ако нас признате. Према његовим речима, такав став произлази из чињенице да они живе у потпуно затвореном систему, где и нема простора за другачији глас.

Без одговора о новцу из Катара

Председник каже да му нико до данас није одговорио на питање зашто би неко из амбасаде Катара у Берлину плаћао нашим политичарима 200.000 евра, као што се догодило у случају Вука Јеремића. Одговор, рекао је Вучић новинарима, и не очекује. Председник је, наиме, одговарајући на питање да ли се корупцијом сматра и ако неко прима новац из иностранства да би овде у Србији рушио власт, рекао да би то било тешко доказати, јер нигде неће писати да је то новац за рушење власти.

„И немам проблем да неко прима паре од Катара. Ја причам о овим лоповима који кажу да ће да ме туже. Није проблем да неко прима новац из иностранства, али да то буде транспарентно. Али још нисам чуо одговор зашто амбасада Катара из Берлина 200.000 евра даје овде, шта то плаћа политичарима. Разумем да плаћа Ал Џазиру, али не могу да разумем зашто политичаре, али одговора нема нити ће га бити”, закључио је. У више медија претходних дана је објављено да је Амбасада Катара у Немачкој исплатила Вуку Јеремићу 200.000 евра, али и да он одбија да каже у каквим је везама са катарским властима, зашто му је уплаћен тај новац и зашто баш преко амбасаде у Берлину.