• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Нова Влада враћа Хрватску у 90-те: Кокетрирање са мрачним симболима фашизма
Прочитај ми чланак

Нова Влада враћа Хрватску у 90-те: Кокетрирање са мрачним симболима фашизма

0

552558_tanju-tihoir-1_f

Хрватска тек што је добила нову владу, а већ стижу оштре критике на њен рачун. Како пишу страни медији, нова власт није донела ништа ново, а ни добро. Пре би се могло рећи да се Хрватска вратила у деведесете године, уз кокетирање са мрачним симболима фашизма.

Наиме, Немачка агенција ДПА и аустријска АПА оштро су коментарисале нову хрватску владу.

У тексту под насловом „Уметници у борби против марша у прошлост“, наведено је да нова влада жели повратак у ратне године и заговара хришћанску породицу, „домољубље“ и католичку цркву као нове вредности.

Контроверзног министра културе Златана Хасанбеговића описали су као историчара који од јавне телевизије захтева да приказује више „домољубних филмова“ и филмова о рату.

Агенције наводе замисао новог министра ветерана рата Мије Црноје, који је „подигао прашину“ најавом објаве „регистра издајника хрватских националних интереса“.

– Слично као у Средњем веку, у њему би требало да се нађу они који се у рату против Срба нису показали довољно верним домовини – наводе агенције.

Посебно се напомиње да је ту замисао „благословио“ председник ХДЗ-а и први потпредседник Владе Хрватске Томислав Карамарко.

Како се још наводи, ова иницијатва наишла је на осуду грађана, па је на интернету отворен још један регистар издајника, у који се уписало готово седам хиљада људи.

 

Vesti online