Прочитај ми чланак

Николић: Требало је прво да дође Јосиповић!

0

БЕОГРАД – Данашњу посету хрватског премијера Зорана Милановића Србији, председник Томислав Николић оценио је као добру у успостављању добрих односа, али је истакао да најпре требало уприличити сусрет два председника.

„Кренуло је у успостављању добрих односа и Јосиповић је требало да крене на тај пут“, рекао је Николић додавши да је без обзира на све, он председник Србије и да представља већину грађана. Он је навео да између Хрватске и Србије постоје питања која треба решавати, али је и додао да би уз „српско неслагање“ пут Хрватске у Европску унију „могао да представља проблем“.

„Ако је Хрватска поднела тужбу за геноцид, посета није искрена и пријатељска. Треба рашчистити све, најлакше је да седнемо и ручамо заједно. Неко онда ту није искрен. Или знају да ми нисмо починили геноцид, или посета није искрено пријатељска. Најпре треба да помиримо народе, а са нама, политичарима, ћемо лако“, поручио је Николић.

Председник је, одговарајући на питање новинара током пријема за дописнике страних медија у Председништву Србије, рекао да је за њега неприхватљиво да Косово буде у Уједињеним нацијама, јер би то стајало у Резолуцији коју је донела Скупштина Србије.

Изразивши спремност за преговоре, Николић је рекао да „Србији није до рата, и ако се некоме наратовало, то је Србија“.
Осврнувши се на Резолуцију о Косову, Николић је рекао да Србија до сада није имала никакво решење већ да је слушала само шта јој други нуде.

„Да видимо шта ће Албанци да понуде“, поручио је Николић и навео да ће у преговорима с албанском страном „проводити све што се договори“. Он је рекао и да Србија „отвара нова пријатељства“.

 

(Курир)