Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ ПУТИНУ: Да је ово 1999. година…

0
ФОТО: Танјуг / АП

ФОТО: Танјуг / АП

Председник Русије Владимир Путин честитао је председнику Србије Томиславу Николићу на „заслуженој награди“ Међународног фонда јединства православних народа.

„Много сте урадили за заштиту и популаризацију источно-хришћанских вредности. Знам то и лично. Ми смо више пута водили поверљиве затворене разговоре. Хоћу лично да вам захвалим“, рекао је Путин Нколићу на почетку састанка у Кремљу.

Председник Русије је оценио да се односи две земље развијају успешно и да ће о томе са Николићем разговарати и данас.

Николић је захвалио на честиткама рекавши да му је награда коју је примио „посебно драга јер носи име патријарха Aлексеја Другог који је био у Србији када јој је било најтеже“.

Он је Путину захвалио и на времену које је издвојио за сусрет са њиим, иако је, како је рекао, дошао у Москву другим поводом.

„Лично сам захвалан за то што сте прошле и свих прошлих година учинили за Србију. Не можете да замислите колико се Србија осећа захвалном због два ваша поступка који се тичу будућности Србије, али и Републике Српске“, казао је Николић наводећи да је Русија блокирала резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН и спречила улазак Косова у Унеско.

Николић је казао да би „доношењем резолуције о Сребреници Срби били оптужени као геноцидни народ и потврдили би се стереотипи који су постојали о томе“ и подсетио на поступак руског цара који је „у рат ушао да би одбранио српску браћу“.

„Знам колико је тешко у Савету безбедности УН ставити вето и тај ће потез остати запамћен у Србији… Ово носим на срцу и једва сам чекао да вам све то кажем и да захвалим за подршку коју Србија има у у покушају да стане на своје ноге и прикључи се развијеним земљама“, нагласио је Николић.

Николић је Путину захвалио и за испољено разумевање за понашање Србије у међународним односима као и за храброст коју Русија показује у борби против Исламске државе.

„Нажалост ово није 1999. година, иначе (да јесте) ми не бисмо говорили о бомбардовању Србије“, казао је председник Србије додајући да је то хтео да каже и пред новинарима.

Путин је оценио да две земље имају историјски добре односе, али да се нада да ће се окренути садашњости .

„Надам се да ћемо се сада пребацити на савремена, позитивна питања дневног реда“, рекао је председник Русије наводећи да ће са Николићем разговарати о ситуацији у региону и о билатералним односима.

Путин је као значајно оценио то што је премијер Србије Aлександар Вучић јесенас посетио Москву и што ће, како се нада, руски премијер Дмитриј Медведев ускоро посетити Београд.

Извор: Бета