Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ: Пензија је далеко, радићу за државу

0

Одлазећи председник Томислав Николић још не планира повлачење из политичког живота: Ако сам потребан Србији, радићу за њу.

Одлазећи шеф државе Томислав Николић још није дефинитивно преломио да ли ће по истеку мандата на Андрићевом венцу поднети захтев за пензију, али о томе озбиљно размишља. Али, чак и уколико повуче тај потез 31. маја, последњег дана своје председничке функције, то не значи да није спреман да седне у неку другу државну фотељу.

На питање „Новости“, да ли га то што је најавио могућност одласка у пензију онемогућава да преузме премијерску или неку другу позицију у врху власти, Николић за „Новости“ каже:

– Моје формално пензионисање, ако га буде, не значи да ћу престати да радим. Ако сам потребан Србији, радићу за њу.

Николић је јасан да његово пензионисање засада не значи и повлачење из политичког живота, али и наглашава да у овом тренутку не постоји никакав договор о томе да ли ће и коју функцију евентуално преузети после окончања мандата за шефа државе. Он има 65 година и четири и по деценије радног стажа, чиме је испунио формални услов за одлазак у старосну пензију.

Према грубој рачуници, Николић ће моћи да рачуна на пензију од око 104.000 динара, колико по закону износи 80 одсто од његове председничке плате од 130.000 динара.

Одлазак у пензију не спречава га ни да преузме неко друго задужење, а не би био ни први пензионер у Влади Србије. Покојни лидер ПУПС Јован Кркобабић је у статусу пензионера био потпредседник Владе и водио ресор рада и запошљавања.

По Закону о председнику, Николић ће, осим права на почасни назив „бивши председник Републике“ и права да присуствује државним свечаностима у складу с протоколом, имати још низ бенефиција.

Наиме, бивши председник има право на канцеларију, саветника, секретара и службени аутомобил с возачем на онолико времена колико је трајао његов мандат шефа државе. Такође, имаће обезбеђење полиције и Војске минимум годину по престанку мандата и тај период може да се продужава ако за то постоје оправдани разлози. Николић има право на дипломатски пасош и приступ архивама из времена док је био председник.

СПРЕМАН ЗА МИТИНГ У „АРЕНИ“

Томислав Николић се до сада није укључивао у председничку кампању кандидата СНС Александра Вучића. Он ће се, како сазнајемо, највероватније појавити у њеном фото-финишу, односно на највећем, београдском митингу, који је заказан за петак, 24. марта, у „Комбанк арени“.