Прочитај ми чланак

Николић: Очекујемо подршку Русије

0

„Руководство Србије веома цени подршку Русије у борби за поштовање међународног права по питању Косова и Метохије и очување територијалног интегритета и суверенитета“, изјавио је Николић по пријему акредитивног писма Александра Чепурина.

Николић је додао да традиционално пријатељство и историјска и духовна блискост спрског и руског народа треба да допринесу динамичнијем и стабилнијем развоју односа две земље.

Председник Србије изразио је чврсто опредељење да се испуне сви договори постигнути на највишем политичком нивоу између Србије и Русије и додао да ће испуњење тих договора омогућити добробит грађанима обе земље.

Он је охрабрио новог руског амбасадора да активније ради на промоцији инвестиција руских компанија у Србију, јер је у време кризе јачање привредне сарадње од суштинског значаја.

„Уверавам Вас да ћете у раду имати подршку како би односе наше две земље учинили што садржајнијим“, казао је председник Србије.

Амбасадор Чепурин оценио је да Србију и Русију везују вековне пријатељске везе које не постоје само између лидера, већ и између огромне већине два народа.

„То је камен темељац нашег напретка. Прошлост у великој мери одређује будућност, а наш је задатак да будућност учинимо што бољом за грађане наших земаља“, казао је Чепурин.

Он је оценио да постоји политичка воља у руководствима Србије и Русије да се односи две земље доведу на нов ниво и оценио да сусрети Томислава Николића и руског председника Владимира Путина дају снажан импулс на том плану.

Чепурин је поновио подршку Русије Србији да очува територијални интегритет и оценио да је решавање косовског проблема у складу са међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН једино праведно решење.

Нови руски амбасадор рекао је да се свет суочава са великом економском кризом, а да је најбољи пут превазилажења тих проблема заједнички рад на пројектима који ће омогућити раст и оздрављење привреде.

 

Председник прихватио позив од Турске

Председник Србије Томислав Николић примио је и акредитиве амбасадора Турске Мехмета Бозаја, који му је пренео позив председника Абдулаха Гула да у најскорије време посети Турску.

Председник Николић је истакао да са радошћу очекује сусрет са Гулом, оценивши да ће то ће бити прилика за разговоре о широком спектру билатералних, регионалних и медјународних тема од обостраног интереса.

Председник Николић је, осврћући се на проблем Косова и Метохије, објаснио да предстоји важан период за успостављање трајног и одрживог мира измедју Срба и Албанаца, и да је Србија опредељена за налажење решења.

Николић је рекао и да је Турска перспективан партнер Србије на економском плану, те да очекује да ће инвестиције у Србију, као и заједнички инфраструктурни пројекти бити настављени.

Амбасадор Бозај је пренео очекивање председника Гула да ће председник Николић у најскорије време посетити Турску, истакавши да ће његов први амбасадорски задатак бити управо да на најбољи могући начин припреми ту посету.

„Наше државе, као два кључна ‘играча’ на Балкану, имају за циљ успостављање одрживе стабилности, мира и просперитета региона. Ови заједнички циљеви су главна одлика постојећих дубоко укорењених пријатељских односа Турске и Србије. Природа наших односа јесте плодно тло за продубљивање билатеране сарадње“, рекао је амбасадор Бозај.

Председник Србије Томислав Николић прима данас акредитивна писма и нових амбасадора Швајцарске и Тајланда.

 

(Бета, Танјуг)