Прочитај ми чланак

Николић не иде у Сарајево ако БиХ подигне тужбу за геноцид

0

Најављена прва званична посета председника Србије Томислава Николића Сарајеву, која је требало да се догоди током овог месеца, опет је под знаком питања.

nikolic foto darko cirkov2

Како Данас сазнаје, да ли ће се реализовати прва званична посета Николића главном граду Босне и Херцеговине, од када је још пре пет година преузео функцију шефа државе, зависи од одлуке о ревизији тужбе против Србије за геноцид пред Међународним судом правде.

Саговорници Данаса блиски председавајућем Председништва Босне и Херцеговине Младену Иванићу, који је и позвао Томислава Николића у званичну посету Сарајево, истичу да још нема потврде о датуму доласка председника Србије, односно да се чека одлука о ревизији тужбе за геноцид.
– Уколико до тога дође, председник Србије сасвим сигурно неће ни овај пут посетити Сарајево – истичу саговорници нашег листа.

Према сазнањима Данаса, одлука о званичном подизању тужбе против Србије за геноцид, биће позната до 15. фебруара. Међутим, према најавама које се могу чути из Сарајева, сасвим је извесно да ће се то догодити, уколико се процени да постоји шанса да се процес заврши прихватањем тужбе.
Уколико се посета председника Николића ипак реализује, саговорници Данаса блиски кабинету Бакира Изетбеговића, члана Председништва Босне и Херцеговине, кажу да ће представник Бошњака „вероватно примити председника Србије“.

– Вероватно да ће до сусрета Изетбеговића и Николића доћи у контексту чињенице да посету тог ранга, по протоколу, треба да координирају сва три члана Председништва БиХ – сматрају наши саговорници.
Они, међутим, проблематизују могућност одвојеног састанка Изетбеговића и Николића.

– Да ли ће бити упланиран и неки састанак очи у очи, то је ствар и протокола и развоја ситуације у међувремену – истичу Данасови саговорници.

Крајем године, 28. децембра, Младен Иванић је током посете Београду и сусрета са Томиславом Николићем, позвао председника Србије у званичну посету Сарајеву. Тада је саопштено да ће Николић допутовати у главни град БиХ, први пут од када је пре пет година преузео функцију председника државе, у фебруару ове године. „Надам се да ћемо имати ту посету у фебруару и тиме отворити могућност да односи БиХ и Србије наставе даље да се позитивно развијају“, рекао је Иванић новинарима после састанка са Николићем у Председништву Србије. Иванић је тада рекао и да је о позиву разговарао и са осталим члановима Председништва БиХ и да има њихову подршку, додајући да „без сагласности њих тројице тешко шта може бити остварено у БиХ“.

Међутим, као што се претходни пут, пре две године, испречило хапшење Насера Орића, ратног команданта Армије БиХ, што је подигло тензије на релацији Београд-Сарајево, сада се, пред Николићеву посету, јавља нови проблем у односима две земље – ревизија тужбе за геноцид. Подсетимо, Међународни суд правде је 2007. године пресудио да Србија није крива за учешће, саучесништво и помагање у геноциду у БиХ, а рок за евентуално покретање поступка ревизије истиче у фебруару ове године, односно у наредне три недеље.

Говорећи о ревизији тужбе за геноцид, Бакир Изетбеговић је рекао да се та прича беспотребно пребацује на терен политике, истакавши да Босна и Херцеговина има право да „заврши своје процесе и тражи правду у односу на суседне земље“. Он је додао да је Сакиб Софтић, агент Босне и Херцеговине пред Међународним судом правде, добио стручну, финансијску, политичку, моралну и сваку другу подршку, те да би требао, након свега, дати одговор о томе да ли сматра да у том погледу постоји кредибилна позиција и да се може кренути у ревизију с добрим шансама да она буде прихваћена.