Прочитај ми чланак

НИКО КАО ОН Вучић једини осуђени председник у историји!

0

Председник Србије Александар Вучић силно је желео да уђе у историју и да га будућа поколења ове земље по нечему памте. Његов труд се коначно исплатио. Шеф наше државе је заиста ушао у историју - постао је први председник једне земље који је осуђен и то у моменту док обавља председничку функцију.

Вучић је, наиме, осуђен због повреде части и угледа политичког опонента, лидера Двери Бошка Обрадовића. Више пута га је називао лоповом, сецикесом и фашистом, а сада ће због тога морати да искешира 200.000 динара, плус затезне камате.

Повод за Обрадовићеву тужбу била су два гостовања Александра Вучића на ТВ Пинк од 13. и 16. фебруара 2019. године, у којима га је непристојним и застрашујућим епитетима „почастио“ у уживо преносу.

– Ово је велики дан и историјски тренутак када је независно судство у Србији донело прву судску пресуду против Александра Вучића као не само појединца, већ и симбола актуелне власти. Овом пресудом је одбрањена моја част и ово је велика сатисфакција за мене лично, моју породицу и Српски покрет Двери у целини. Нити смо фашисти нити смо лопови, нити председник СНС и Србије сме тако да нас назива у медијима без икаквих доказа – навео је Обрадовић након пресуде и додао:

– То што у Србији влада фасадна демократија, што нема слободе медија и поштених избора, што су институције заробљене, не значи да председник СНС може да ради шта хоће и да се свакодневно преко режимских медија обрачува са политичким неистомишљеницима, или издаје такве налоге својим хоровима. Позивам Александра Вучића да се извини због ових речи, а све режимске медије да пренесу вест о овој пресуди.

Истини за вољу, за Вучића ово није неки велики износ, али важнија од саме цифре исплаћивања накнаде свакако јесте чињеница да се овако нешто никада није догодило ниједном председнику. Не само државе Србије, већ ниједном председнику било које земље. Нико никада ко је обављао ту државну функцију није осуђен јер је неког назвао фашистом, чак ни у најпримитивнијим и најзаосталијим земљама света, а било је свакаквих лидера.

Што се Србије тиче, бивши председник Борис Тадић кажњен је једном приликом прекршајно од стране градског судије, јер је са тадашњом министарком спорта Снежаном Самарџић и председником Скупштине града Александром Антићем наздравио шампањцем на квалификационом мечу за Светско првенство Србија – Румунија на „Маракани“, у знак прославе јер се наша фудбалска репрезентација пласирала на Мундијал 2010.

Слободану Милошевићу се судило пред Хашким трибуналом због геноцида и ратних злочина на Балкану, али за пет година колико је провео у Хагу, бивши председник СР Југославија није осуђен пред међународним институцијама, а никада ни за шта није осуђен ни у матичној држави. У међувремену је преминуо 2006. године, а да ли би био осуђен у Хагу и на колико година, остаје мистерија.

Но, за повреду части и угледа јер је неког од политичких противника назвао фашистом, нико није осуђиван, па чак ни озлоглашени Милошевић. Такође, никада у свету није забележен овакав случај који је задесио Вучића.

Тачно је да су због мита и корупције осуђивани бивши председник Француске Никола Саркози, затим италијански премијер Силвио Берлускони, хрватски премијер Иво Санадер, као и председници Киргистана Алмазбек Атамбајев, лидер Еквадора Рафаел Кореа и други.

Нико међутим од њих, нити од било којих других лидера није осуђен ни за шта док је био на функцији, већ тек када би сишао са власти.

Александар Вучић је поставио стандарде и подигао лествицу на виши ниво. Осуђен је јер је неког назвао фашистом у моменту док је обављао и док и даље обавља функцију председника Републике.

Тиме је учинио оно што је одувек желео. Уписао се у историју, а да ли ће га уџбеници памтити и бележити и по неким другом неславним достигнућима, остаје да се види у будућности.