Прочитај ми чланак

NEWS FRONT – ГЕОРГИЈ ФЈОДОРОВ: НАТО и балканска криза

0

Председник непрофитне организације Центар за друштвене и политичке студије «Аспект» Георгиј Федоров у програму «У ствари» агенције Њуз Фронт. Домаћин — Сергеј Веселовски.

Веселовски: «Зашто је Саудијска Арабија демократска земља коју Американци воле и не бомбардују, док она примењује законе Шеријата, одрубљује људима главе чини се «лепше» од «Исламске државе»? У то исто време из неког разлога балканску малу али поносну државу Црну Гору зову у НАТО преко Мила Ђукановића који одбија референдум на коме би сами грађани Црне Горе могли рећи желе ли то или не. По вашем мишљењу, како дешавања на почетку године утичу на то што ће се даље одигравати на политичкој сцени?

Фјодоров: «Нажалост, можемо констатовати да постоји ескалација напетости у свету. Постоји сукоб, заправо расте и креће у војну фазу. Јасно је да Црна Гора и Саудијска Арабија формално међусобно нису повезане, али, у ствари, постоји један центар моћи који подржава одређене догађаје. Логика је изграђена на такав начин да Црна Гора насилно гура у НАТО зато што је она стратешки партнер Русије. Црногорци су фактички Срби, словенски народ веома близак Русији и, природно, одсецање Црне Горе из сфере пријатељских интереса Русије, РФ и уопште словенског света у целини је један озбиљан потез који бих чак упоредио са потезом СССР-а када је подржао Кубу што је било идеолошки болно за Америку. Ако Црну Гору постане члан НАТО-а, РГ после тога неће моћи да настави и увећава пријатељство са Црном Гором, то јест њеним руководством, не говорим о народу, јер ће РФ морати некако да одговори на све то…»

Извор: NEWS FRONT