Прочитај ми чланак

НЕВЕРОВАТНА ТВРДЊА БРИТАНАЦА: ЕУ је очајна, МОЛИ БАЛКАНСКЕ ДРЖАВЕ да се учлане!

0

Британски медији, на челу са пробрегзитовски настројеним "Експресом", пишу како је Европска унија "постала толико очајна да моли балканске државе да јој се придруже", а све како тај регион "не би пао у наручје Русији".

„Експрес“ наводи да је регион Западног Балкана од кључне важности за Европску унију, те да је то лавни разлог због ког Брисел (наводно) „пожурује и подржава интеграцију тих земаља у свој блок“.

© AP Photo/ Francois Walschaerts

Русија се снажно противи уласку земаља Западног Балкана у ЕУ, а то зна и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, који је на самиту ЕУ у четвртак изјавио да „балканске земље имају светлу европску перспективу“, истиче британски лист.

На самиту ЕУ наводно је договорено да лидери земаља чланица долазе у честе посете Балкану како би „држали земље тог региона на правом путу, даље од утицаја Москве“.

– За земље на Балкану, то је изузетно значајно. То их охрабрује. У последње време се јавио осећај да је Балкан склизнуо са европског пута, али ми ћемо их вратити на праве стазе – рекао је један ЕУ званичник у Бриселу за британски лист.

„Експрес“ наводи да је од свих земаља западног Балкана најближа Србија, али да је највећи проблем за нашу земљу то што и даље није признала Косово, као и што одбија да уведе санкције Русији, што би могло да представља „огроман проблем за чланство“, наводи се у тексту.

Ипак,имајући у виду да се ради о листу који има снажну евроскептичну уређивачку политику, ове тврдње „Експреса“ свакако не треба узимати здраво за готово.