Прочитај ми чланак

НЕТАЊАХУ ПРИЗНАО КОСОВО: Хвала мом пријатељу Вучићу што је преселио амбасаду Срб

0

Премијер Израела Бењамин Нетањаху поздравио је данас најаву Србије о пресељењу амбасаде те земље у Јерусалим и Косова о признању Израела. Он је потврдио да ће Израел успоставити дипломатске односе с Косовом, преносе израелски медији.

Уз то подсећају да је администрација председника САД Доналда Трампа признала Јерусалим као главни град Израела 2017. и преселила амбасаду из Тел Авива у тај град у мају наредне године.

„Захваљујем мом пријатељу председнику Србије Александру Вучићу за одлуку да призна Јерусалим као главни град Израела. Ја бих такође желео да захвалим мом пријатељу председнику Трампу за допринос том достигнућу. Наставићемо напоре да преместимо више европских земља у Јерусалим“, рекао је Нетањаху.

Нетањаху је додао да је премештање амбасаде још једно достигнуће у јачању дипломатских односа Израела и напорима те земље да се Јерусалим призна као главни град Израела.

Израелски медији наводе да ће Србија бити прва европска земља која ће то урадити. Истовремено подсећају да Србија није чланица Европске уније и зато је не обавезују исти политички обзири као и 27 чланица тог блока. До данас су само САД и Гватемала преселиле амбасаде у Јерусалим. САД су охрабривала друге земље да учине то исто, што је наишло на критике Палестинаца и многих европских земаља јер израелско-палестински сукоб није решен.

Већи део међународне заједнице не признаје званично Јерусалим као главни град Израела и сматра да такво признање мора бити део решења деценијског сукоба са Палестинцима по моделу две државе у којем ће источни Јерусалим бити главни град будуће палестинске државе.

Нетањаху је данас рекао да је после дискусија Министарства спољних послова и Националног безбедносног савета вођених у протеклим данима, као и других одлучено да ће Израел успоставити дипломатске односе са Косовом.

Гестови према Израелу су део настојања Трампове администрације да побољша међународну позицију јеврејске државе, коментаришу израелски медији.

Недавно је Трампова администрација посредовала споразуму о нормализацији односа Израела и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ). Израелски медији наводе да би потез Емирата могли следити друге арапске земље укључујући Судан, Бахреин и Оман.