Прочитај ми чланак

Млађан Динкић: Немамо чему да се надамо, ни улазак у ЕУ нам неће много помоћи

0

dinkic

Млађан Динкић каже да грађани Србије немају много чему да се надају у наредним годинама, па ни уласку у ЕУ, која нам због своје кризе неће много помоћи.

Лидер УРС-а је гостујући у емисији Б92 „Кажипрст“, сумирајући годину на измаку, казао да се заказивање датума за почетак приступних преговора са ЕУ догодило онда када је то најмање било потребно, односно требало је то да се деси пре 10 година када би и он био срећнији. Овако, каже, нема разлога да се много радује, а еуфорију око тог питања назива бесмисленом.

Европска унија је сад у најгорем положају, у великој је кризи, са великим унутарполитичким проблемима због чега нема могућности да помогне било коме другоме и у том смислу ако неко мисли да ће ЕУ да нам реши проблеме вара се. Ми морамо сами да их решимо, казао је Динкић и додао да ће нам ЕУ свакао помоћи у неким стварима, али да Србија може да заборави на финансијску помоћ какву су имале остале чланице ЕУ када су приступале Унији.

На питање да прокоментарише политику Владе Србије у протеклој години, Динкић каже да је она све време била цик-цак.

„И док сам ја био у влади и када нисам, суштински та политика је била цик-цак политика јер није било храбрости и воље да се постигну најважнији циљеви. Влада је конципирана тако да се најважније реформе и одлуке само одлажу“, истакао је он.

Упитан да прокоментарише тврдњу председника Томислава Николића, који је у интервјуу за Б92 казао да га прислушкују, Динкић је одговорио да не зна да ли је то тачно, али је такође истакао да је атмосфера у Србији затрована интригама, лажним аферама, хомофобијом, паранојом.

„Не памтим да је овако било икада. Када листате насловне стране новина све су само скандали, па сутра видите да није био скандал него да је можда било измишљено. Народ више не може да зна шта је тачно, а шта не. Па ја не знам више шта је тачно, а шта не за друге људе, јер знам колико је нетачно када се ја појавим у неким стварима“, рекао је он.

У том смислу, додаје Динкић, никада није био мањи ниво професионализма у медијима, али он за то не криви новинаре већ сматра то је атмосфера креирана од стране политике.

„Мени се то дешава последњих 10 година, не знам да ли постоји и један политичар у Србији који је толико нападан и блаћен, не само у таблоидима, у последњих 10 година. Ово што се сад дешава на пример Ђиласу у последњих годину дана, ја имам у последњих десет година нон-стоп“, каже лидер УРС.

Он подсећа и да је имао и неколико добијених судских спорова против таблоида, али да све то на крају нема поенте јер му је име већ укаљано и људи га виде као корумпираног.

Као пример наводи аферу коју је саветник председника Србије Оливер Антић најавио као „аферу века“, а која је завршена фијаском.

На питање да ли су тачне тврдње које је изнео Домагој Маргетић, да је он повезан са саветницима Вучића око новца од продаје Мобтела, Динкић истиче да, пре свега, цени институцију председника, али да мисли да му је окружење испод сваког нивоа.

„Довољно је да прочитате биографије људи око Николића и да се види шта су све радили у животу и какве су све афере имали па да донесете закључке. Међутим, то нигде не можете прочитати у медијима, тиме се нико не бави“, рекао је он.

Српска посла и пилићарење

У том смислу, каже и да није није случајност што није био позван да присуствује разговору у Председништву са представницима из Емирата иако је у Комитету за сарадњу са УАЕ.

„То су српска посла, пилићарење, да не позовете човека на састанак који ради оперативно са земљом која је највише инвестирала у Србији“, каже Динкић.

Он додаје и да му је било јасно да неће бити позван на тај састанак јер је пре тога дигнута афера око Вршачких винограда. На питање шта се сада са тим случајем дешава и има ли његове одговорности у приватизацији тог предузећа, он каже да је управо тај случај најбољи пример како је ова година прошла.

„Сигуран сам да људи на основу свих прилога на телевизији мисле да су они продати, али нису. Ја сам зауставио продају Вршачких винограда“, казао је Динкић. Он додаје и да као министар није желео да потпише лош уговор, али да је било „сигнала“ из Председништва да Виногради требало да се продају кинеским партнерима пре Николићев пут у Кину.

С друге стране, Динкић истиче да је фабриковање афера у Србији намерно скретање пажње грађанима Србије са тешког економског живота.

„Нек је Србији срећно са Радуловићем, који укида све агенције од СИЕПА па надаље. Онда више неће бити ни страних инвестиција… Ја немам никакав проблем с Радуловићем, али имају грађани Србије, јер они немају чему да се надају ни следеће, ни оне наредне године, па чак је питање и тај улазак у ЕУ“, истиће Динкић.

„Ако Србија настави са овом политиком, смањивањем потрошње људима, са неселективном штедњом, да уместо да се штеди у администрацији штеди се на пољопривреди и на здравим инвестицијама, Србија неће имати никакав привредни раст следеће године. Плате лекарима, васпитачима медицинским сестрама… неће бити до краја животног века повећане уколико се настави са таквом политиком. На ово не упозоравам само ја“, рекао је још лидер Уједињених региона Србије.

На питање где је његова одговорност у свему томе он каже да је његова одговорност у томе што Србија има аутоиндустрију, што Јат више није губиташ, али и додаје да његова странка са малим бројем посланика не може да креира државну политику.

Такође, истиче и да је највећи проблем Србије што су су јако лоши кадрови у државним структурама, што је, како каже, резултат „те атмосфере“. „Данас ко је паметан и стручан не жели да ради у држави“, каже Динкић.

Коментаришући најаву првог човека Пореске управе Ивана Симича, који важи за стручњака и кога је он довео, да ће у петак казати да ли подноси оставку, бивши министар финансија и привреде каже да је прича о Симич такође оличење стања у Србији.

Како каже, Симича је довео као неког „са стране“, непристрасног, који би стручно водио пореску политику земље и ко није ни у каквим диловима. Међутим, замерио се тајкунима којима је наплаћивао порез, а који су до сада били заштићени и они врше притисак да он оде фабриковањем приче да је примао две плате.

Према Динкићевим речима, Симич је проглашен за најбољег стручњака у региону, који веома вредно ради по цео дан, обилазећи и пореске филијале. „Он не жели да ради за малу плату, што је и логично, али ако Србија треба да изгуби таквог стручњака због пар хиљада евра онда изем ти такву Србију“, закључио је Динкић.

(Б92)