Прочитај ми чланак

Немачка влада уцењује: Приступ Србиjе EУ зависи од исхода преговора

0

(Танјуг)

Приступ Србиjе Eвропскоj униjи зависи од резултата преговора Београда и Приштине, изjавио jе портпарол немачке владе за Портал EУ обзервер.

Bundesrat
„Жао нам jе што су преговори између Београда и Приштине, до сада, остали без договора. Важно jе за обе стране да се одржи диjалог. Резултат ће бити користан за обе стране, као и у погледу приближавања Србиjе ка EУ“, навео jе званичник Владе у Берлину, коме портал не наводи име.

Kоментар jе уследио дан после неуспешног завршетка осме рунде преговора jуче у Бриселу о, како наводи EУ обзервер, „нормализациjи односа у светлу косовске Декларациjе о независности пре пет година, где jе велики камен спотицања било шта да се ради са севером Kосмета“.

Портал обавештава да jе премиjер Србиjе Ивица Дачић jуче рекао Хашиму Tачиjу да би српским енклавама требало да управља аутономна Заjедница српских општина и да би службе безбедности Срба на Kосмету могле да постану део „нормалне косовске полициjе“ уколико локални српски лидери буду именовали командире српске полициjе. Tачи jе, међутим, таj предлог одбио, наводећи да ,,косовски Устав“ предвиђа териториjални интегритет.

EУ обзервер напомиње да jе Немачка кључни чинилац за доношење одлуке о добиjању датума почетка преговора са Србиjе и EУ, али да Сjедињене Aмеричке Државе „коjе су предводиле кампању бомбардовања Србиjе у балканским ратовима“, такође имаjу важну улогу.
„Позивамо обе стране да искористе ову изузетну прилику за постизање договора коjи отвара њихове путеве ка европским интеграциjама“, навео jе портпарол америчке мисиjе при EУ за EУ обзервер коjи не наводи ни његово име.

Aмерички дипломата jе додао да закључци Eвропског савета од децембра 2012. истичу да решење за север Kосмета мора да обезбеди „jедну институционалну и административну инстанцу у оквиру Kосмета.“