Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА ПОРУЧУЈЕ СРБИЈИ: Неутрални не можете ући у ЕУ

0

Државни секретар у немачком МСП Михаел Рот о односима Србије са Истоком и Западом: Морате да се ускладите са спољнополитичким ставовима Уније. Од нормализације односа са Приштином зависи напредак

pol-neutralni_620x0

ЗА Србију су на првом месту ЕУ и њене чланице, кад је реч о трговини, инвестицијама и политичкој сарадњи. Поред тога, Србија негује односе и са другим земљама и нико не очекује да их прекине. И Немачка настоји да има солидне односе и сарађујемо са Русијом и Кином. Међутим, желите да приступите ЕУ – што значи да морате да се изјасните у складу са спољнополитичким ставовима Уније. Ту не може да постоји нека „неутрална позиција“ државе која жели чланство.

Овако Михаел Рот, државни секретар у немачком Министарству спољних послова, одговара на питање како Берлин гледа на јачање веза Србије са Русијом и Кином.

* Има ли нових услова за Србију за отварање преговарачких поглавља 23 и 24?

– Нема нових услова. Чланице ЕУ тренутно услаглашавају заједничку преговарачку позицију. Немачка се залаже за то да се та поглавља отворе што пре. Конкретно, очекујемо да се обезбеди независност правосуђа, поштовање слободе медија и одлучна борба против корупције. Ту још има доста тога да се уради.

* Постоји ли документ немачког МСП у ком се тражи да се остала поглавља отворе тек после напретка у нормализацији односа Београда и Приштине?

– Неопходно је да се коначно надокнади заостајање у нормализацији односа. Потребан је видљив напредак – на обе стране. Преговарачки оквир дефинише паралелност приступних преговора и дијалога нормализације. Брзину приближавања Србије ЕУ одређује брзина испуњавања обавеза из споразума о нормализацији односа. Отварање даљих поглавља, поред 23 и 24, размотрићемо, дакле, и у светлу напретка на том пољу. И то је све одавно договорено и није никакав нови услов.

* Да ли ће крунски услов за чланство Србије у ЕУ бити признавање Косова и столица за Приштину у УН?

– Пре приступања Србије ЕУ неоходно је нормализовати односе Србије и Косова у виду правно обавезујућег споразума. О међународном признавању или чланству Косова у УН нема ни речи. Све земље Западног Балкана, и Косово, имају конкретну перспективу приступања, али ми не желимо да „увозимо“ билатералне конфликте у ЕУ.

 

* Јесу ли тачне тврдње да ЕУ, укључујући Немачку и САД желе да дестабилизују Србију и сруше Вучића?

– Такве тврдње су до те мере апсурдне, да сам уверен да људи у Србији неће у то да верују. Немачка, ЕУ и САД желе стабилну, демократску и просперитетну Србију. Подржавамо Србију на путу у ЕУ, само у овој години са око 170 милиона евра, што нас чини највећим билатералним донатором. Само из претприступних фондова, за период од 2014 до 2020. одобрено вам је око 1,5 милијарди евра.