Прочитај ми чланак

Михајловић: Нема истраге против Додика

0
© Sputnik/ Милица Марковић

© Sputnik/ Милица Марковић

Хоће ли изјава Боже Михајловића, заменика главног тужиоца БиХ, који је рекао да се против Милорада Додика, председника РС, не води истрага – о којој већ данима пишу неки медији у БиХ – додатно расветлити постојање наводног тајног плана за рушење првог човека Републике Српске?

Поједини медији у БиХ већ неколико дана имају „чврста сазнања”, потврђена од више извора, како кажу, да се против Додика води истрага због наводних нерегуларности приликом куповине виле у београдском насељу Дедиње.

Целу ову ситуацију додатно занимљивом чини то што су руски Спутњик и портал „Искра” свега неколико дана пре тога указали на постојање наводног тајног плана за политичко слабљење Бањалуке, при чему оштрица тог удара треба да буде усмерена на руководство РС, које треба криминализовати и тако створити темељ за немире, планиране, наводно, за пролеће наредне године.

После неколико дана у којима су поједини медији понављали да се против Додика води истрага, што надлежни у Тужилаштву БиХ нису желели ни потврдити ни демантовати, огласио се Божо Михајловић, шеф Посебног одељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију у Тужилаштву БиХ.

Михајловић је рекао да Тужилаштво није донело наредбу о спровођењу истраге против председника Републике Српске Милорада Додика. „Никакву званичну истрагу Тужилаштво БиХ није покренуло против Додика. Ја сам шеф Одељења за организовани криминал, знам ко шта ради”, истакао је Михајловић, који је иначе и заменик главног тужиоца БиХ. Михајловић је за „Дневни аваз” рекао да данима прати медијске написе који се позивају на истрагу Тужилаштва БиХ, али истиче да то није тачно.

Медији у Српској подсећају да су телевизије Н1 и БН објавиле да је Тужилаштво БиХ донело наредбу о спровођењу истраге против Додика због, како су наводили, незаконитости у вези са куповином виле у Београду. Значи ли то да су медијски написи, упркос веома осетљивој ствари, били непроверени и да су процене и сазнања о наводно припреманим притисцима на РС можда и тачни? Или постоје и они који унапред знају какве ће бити тужилачке одлуке или на њих настоје утицати? У наводном тајном плану међународне заједнице наведено је то да ће улогу у криминализацији руководства РС, осим опозиције у Српској и неких медија, имати у институције на нивоу БиХ – Сипа, Тужилаштво БиХ и Обавештајно-безбедносна агенције БиХ.

Опозиција у РС не одустаје од раније изреченог става да је тајни план измишљен. „То су бесмислице и глупости, које формирају кругови у Бањалуци. Владајући само на основу манипулација желе сачувати власт. Не постоје планови за рушење РС”, уверава Бранислав Бореновић, председник опозиционог ПДП-а, за телевизију Н1, која је и јуче објавила текст под насловом „Документ потврђује истрагу о куповини виле на Дедињу”. У том тексту се тврди како документ који је „Павловић банка” 17. новембра ове године доставила Агенцији за истраге и заштиту БиХ (Сипа) доказује да се истрага, ипак, спроводи.

У тексту се наводи како тај документ демантује изјаву Боже Михајловића како се „никаква званична истрага не спроводи”.

Перо Симић, саветник председника РС за медије, сматра да потврда Михајловића доказује да се радило о медијски пласираној лажи да се против Додика води истрага због кредита у „Павловић банци”, те да је то само део плана рушења руководства РС, чиме је, како каже, његово постојање још једном доказано. У Српској аналитичари постављају питање како је могуће да се једино Михајловић досад огласио тим поводом.

Извор: Политика