Прочитај ми чланак

„Нема друге него да то физички спречимо“: Опозиција о доласку гласача из Српске

0

Из угла опозиције, један од кључних разлога победе СНС на децембарским изборима у Београду, лежи у чињеници да је на њима гласало неколико десетина хиљада грађана из Републике Српске. У сусрет новим изборима у главном граду, главно питање за њих је - како ће то спречити? "И физички ако буде потребе", један је од одговора...

Опозициони политичари, медији и активисти открили су да су београдску “Арену” на изборни дан 17. децембра довожени грађани из Републике Српске, који су касније гласали на изборима као житељи Београда.

Како је Нова документовала, они чак нису знали ни у којој градској општини гласају, па је опозиција уз фантомске бираче „Арену“ означила као једну од кључних неправилности која је СНС-у омогућила да однесе победу.

Од тог тренутка покренути су захтеви да се избори пониште, па је и Европски парламент у посебној резолуцији усвојио закључак да су избори протекли уз велики број неправилности. Ипак, од децембарских избора није учињено ништа да се изборни услови побољшају, а нови су већ „пред вратима“.

Према најавама напредњака, нови циклус гласања највероватније се одржати већ 28. априла, што је кратак рок да се усвоје све препоруке ОДИХР-а. Истовремено, поставља се питање да ли опозиција има план и може ли да спречи нове изборне миграције и неке нове „Арене“ као зборна места за гласање из региона.

Ћута: Зауставићемо и физички спречити “Арену 2”

Народни посланик Александар Јовановић Ћута каже да ће опозиција зауставити сваки нови случај београдске “Арене” и то физички уколико буде потребе.

“Ако се буде појавила Арена 2 или слични случајеви, наш план је да се тамо појавимо и то зауставимо. Нема друге осим да физички спречимо то. Позваћемо новинаре, ићи ћемо у лајв где ћемо показати да се дешавају изборне миграције и транспорт људи. Другу опцију не видим. Видећемо ко то овде гласа, где ко живи, ко је жив, а ко мртав гласа”, поручује Јовановић за Нову.

Додаје да када се не поштују закони, њихово спровођење морају да обезбеде грађани.

“Да ли ће бити неке нове Арене не знам, ко зна шта је у глави Александра Вучића. Можда нешто ново смисли, али ако се буду појавили аутобуси са људима који не живе у овом граду и гласају, то ћемо спречити”, закључује Јовановић.

Нови ДСС каже да ће реаговати моментално

Члан Председништва Новог ДСС Милош Станковић каже да је суштинско питање да се води дијалог пре избора, како се уопште више не би десили случајеви изборних миграција.

Како каже, у овом тренутку је кључно да се инсистира на изборним условима о којима се говорило константно након 17. децембра.

“То значи да нема миграције бирача, већ да гласају искључиво људи који се налазе у бирачком списку и имају пребивалиште у Београду. Треба повести рачуна и о медијским условима, што је све законски уређено. Ако тих елементарних услова за изборе нема, онда не треба ни да се одрже. Не смемо доћи у ситуацију да кажемо ваљда се неће нешто десити, па ћемо тада реаговати”, каже Станковић за Нову.

С друге стране, ако се деси нови случај “Арене” и након евентуалног побољшања изборних услова, Станковић поручује да ће реакција бити “моментална”.

“Тешко је предвидети шта може да се деси у изборном дану, али и каква ће бити атмосфера у друштву пре избора. Ако се дижу тензије, а власт спровођење закона третира као провокацију и одговара на начин који није примерен, онда се поставља и питање како ће изгледати изборни дан. Моје је мишљење, али то ће бити тема на Председништву Новог ДСС да када бисмо видели да се то дешава, истог тренутка напуштамо бирачка места, оглашавамо се у јавности и кажемо да не може изборни процес да се одржи до краја”, истиче саговорник Нове.

Ипак, према његовом мишљењу то је екстремна ситуација, те жели да верује да до тога ипак неће доћи.

Миливојевићу нова „Арена“ ирелевантно питање

Народни посланик Демократске странке Срђан Миливојевић каже да се о овом питању може расправљати тек када се донесе одлука да ли ће се уопште учествовати на поновљеним изборима.

“Ми ћемо не само унутар коалиције “Србија против насиља”, већ у много ширем формату друштвене опозиције и свих релевантних противника овог мафијашког режима донети одлуку да ли уопште учествујемо на изборима под оваквим условима у Београду. Тек онда можемо расправљати о даљим плановима. О томе ћемо свакако обавестити и грађане и новинаре”, каже Миливојевић за Нову.

На конкретно питање шта ће опозиција урадити уколико се понови “Арена”, Миливојевић каже да је то питање ирелевантно уколико не учествују на изборима, јер овај део опозиције још увек не зна ли ће учествовати.

Коначно, потпредседник Народног покрета Србије (НПС) Ђорђе Станковић тврди да напредњаци неће моћи да понове изборни инжењеринг који је виђен 17. децембра.

“Ухваћени су у крађи и то је могло да им прође једном, сада неће моћи јер опозиција дочекује спремније нове изборе, а посматра их и цео свет. Ако се, ипак деси, знаћемо како да спречимо. Кршење закона рађа отпор, па немојте да сумњате да ћемо имати одговор на кршење свих демократских принципа уколико се десе нове “Арене”, поручује Станковић у изјави за Нову.

Подсетимо, поновљени београдски избори најраније могу да се одрже 28. априла, што су напредњаци већ означили као датум који би за њих био прихватљив.

Да би се то десило до 13. марта мора да се изабере председник Народне скупштине, који једини може да их распише. Спајање поновљених са локалним изборима више није опција, па ће они бити одвојени и према најавама напредњака одржаће се у јуну или јулу.