Прочитај ми чланак

НЕБИТАН Руски медији бојкотовали Вучића., ни слово о посети Путину?!

0

Чини се да је председник Србије Александар Вучић доживео још једно разочарање у у братској нам Русији, поред оног да Путин не мења став о Косову и Метохији и не пристаје не поделе и издаје. Иако су српски медији његову посету у Сочију пратили "из минута у минут" описавши је као историјску, руски медији се готово уопште нису бавили њиховим састанком.

Насловна страна државне новинске агенције ТАСС током читавог дана није имала НИЈЕДНУ вест о посети српског председника Русији, а избацује стотине вести током дана. Иако ТАСС од свих медија у Русији најдетаљније извештава о свим дешавањима у Русији, па остали од њих прузимају вести, овог пута је Вучићева посета протекла без икакве помпе.

TASS
TASS Naslovna strana Foto: Printscreen

 

Државна агенција је пренела само кратке изјаве Путина и Вучића, као и њихове планове за будућност, али их није ставила међу главне вести ни водеће догађаје.

Управо је ТАСС медиј који је највише испратио састанак Вучића и Путина од свих осталих медија у држави. За разлику од ове државне агенције, РИА, Комерсант и Русија Данас су упадљиво мало пажње посветили састанку, који је у нашим медијима оцењен као „сламка спаса за Србију, јер ће нам Владимир Путин дати гас за рекордно ниску цену од 270 долара по кубику“.

Главна тема данас којом се данас бавио руски Комерсант јесте Централна банка и скандал са хартијама од вредости фирме „Роснано“. Поред тога, фокус је и на Олафу Шолцу као будућем канцелару Немачке, док посета српског лидера није ни међу битним вестима. Уколико се потрудите и мало „прекопате“ по сајту, нећете пронаћи ниједан доказ састанка Путина са Вучићем и битних тема о којима су разговарали.

Kommesrsant
Kommersant naslovna strana Foto: Printscreen

 

Слична ситуација је и са сајтом Русија Данас. Они данас пишу да су Украјина и НАТО потенцијалне претње Русији, као и у вези коронавируса и Била Гејтса. Договор о ниској цени гаса споменут је само у тексту са насловом „Србија тражи разумевање због гасне кризе“, који је бачен у други план.

russia today
Russia Today naslovna strana Foto: Printscreen

 

Темом „историјске“ посете српског председника више од других се бавила државна агенција РИА, АЛИ не кроз призму која би се Вучићу свидела јер су га жестоко искритиковали у тексту у коме се наводе Вучићеви планови о изградњи са нуклеарне електране на територији Србије.

Зашто је Србима потребна нуклеарна електрана јер објекат је изузетно скуп и са становишта науке и са становишта финансија. Познато је да је пројекат белоруске нуклеарке коштао Минск чак десет милијарди долара, које је Москва издвојила у виду повољног кредита. За Београд, чији је спољни дуг близу 36 милијарди, изградња нуклеарне електране могла би да буде кап која ће потопити државни буџет. Шта више, Срби не само да у потпуности задовољавају сопствене потребе за струјом – невероватан луксуз у пандемској Европи, већ је и продају у иностранству. Србија је према резултатима 2020. извезла шест терават-сати, од чега је трећина отишла у Чешку, двадесет одсто у Словачку, а остатак су по опадајућем редоследу купиле Северна Македонија, Мађарска и Бугарска. Београд је од овог извозног артикла зарадио скоро 50 милиона долара“, наводи аутор у тексту који је изашао на дан доласка председника Србије у Русију.

RIA
RIA Naslovna strana Foto: Printscreen

 

Састанак Вучића и Путина су главна тема били само у режимским медијима, који ће о њиховом састанку писати и наредних дана, али се чини да су новинари у Русији данас имали важнија посла.