Прочитај ми чланак

НЕ ТЕРАМ ВАСПИТАЧИЦЕ НА СКУПОВЕ СНС, смештају ми

0

Родитељи тврде да им децу чувају спремачице, док су васпитачице и медицинске сестре на предизборним митинзима.

Директорка предшколске установе „Чика Јова Змај“, на Вождовцу, Лидија Хутовић, тера запослене у овој установи да у току радног времена одлазе на митинге и друге скупове СНС, тврде за Данас запослени у овој установи, али и поједини родитељи.

Они су, наводно, морали да иду на митинге владајуће странке у Новом Саду и београдској Арени, али и да посећују друге скупове на којима су били функционери СНС. Лидија Хутовић негира за наш лист ове тврдње, наводећи да су запослени колективно ишли на два догађаја – полагање камена темељца за дом здравља у Прњавору и посету једној основној школи у Кумодражу, „које немају везе са страначким активизмом“.

– Ако сам слала поруку да се отвара дом здравља, и позвала запослене да присуствују, онда то јесам радила. То је зато што наша предшколска установа сарађује са тим домом здравља. Исто важи и за посету основној школи у Кумодражу. Запослене нисам звала на митинге у Нови Сад нити у београдску Арену – категорична је Хутовић.

На констатацију да је лист Данас дошао у посед преписке, где путем СМС и Вибера запослене под назнаком „присуство обавезно“ позива на митинге и скупове СНС, директорка каже да постоји могућност да јој је неко узимао телефон.

– Често оставим телефон у канцеларији и изађем. Дешавало ми се да ми неко лајкује ствари на Фејсбуку које у животу не бих лајковала. Не могу више да контролишем некакве инсинуације и сличне ствари – наглашава Хутовић.

Међутим, родитељи тврде другачије. Уместо да буду са децом у вртићима и јаслицама, васпитачице, медицинско и друго особље мора да присуствује скуповима владајуће странке, док малишане у то време чувају спремачице.

Ово су нам потврдили како огорчени родитељи, забринути за безбедност деце, тако и запослени у овој предшколској установи, који због страха од губитка посла не смеју јавно да говоре. Тако су, тврде, васпитачице и медицинске сестре биле на отварању споменика испред зграде општине у Новом Београду, посетиле основну школу у Пиносави када је њен гост био министар Небојша Стефановић, али одлазиле и на предизборне митинге председничког кандидата Александра Вучића у Новом Саду и београдској Арени. У ту сврху коришћени су аутобуси и минибусеви намењени за превоз деце.

– Директорка је испред београдске Арене стајала са списком запослених и „чекирала“ ко је дошао а ко није. Људи су застрашени јер им се, у случају недоласка, прети „везама“ у општини и у кабинету премијера. Многи годинама раде на неодређено време и боје се губитка посла. Коме у овој ситуацији да се жалите када СНС има све полуге власти? – прича нам једна од директорки вртића са Вождовца. Она додаје да се скупови организују у радно време, што је посебно опасно јер се ради о безбедности малишана.

– Спремачице чувају децу. Нити су обучене за тај посао, нити их има довољно. Улазе са малишанима у кухињу, а ту може да буде само сервирка. Све ово изазива револт и родитеља и запослених – наглашава наша саговорница. Она додаје да је вождовачки одбор СНС један од јачих, те да директорка предшколске установе са ове општине без страха објављује своје слике са скупова СНС и на друштвеним мрежама. Хутовићева је, иначе, чланица СНС а претходно је била у ДС.

Неки од директора вртића успели су да се „одупру“ наредбама Хутовићеве, али је већина попустила пред притисцима. Страх од губитка посла је, засад, јачи, а највише испаштају малишани који током дана остају са људима који нису обучени за рад са децом.

Минибус за митинг

„Недавно смо добили минибус за превоз деце, који се ниједном није користио за то, већ искључиво у страначке сврхе“, кажу нам саговорници из вождовачких вртића.

Присуство обавезно
„Сутра, 21. 3. – уторак, у ОШ у Пиносави, потребно је да будете у 12 х. Долазе министри Стефановић и Антић. Ваше присуство је ОБАВЕЗНО!“, једна је од порука коју је директорка наводно слала запосленима.