Прочитај ми чланак

НАТАША КАНДИЋ: И по цену да умре приликом хапшења, Шешељ би све урадио да дође до сцене

0

Natasa-Kandic12 seselj
Уколико дође до хапшења првог човека радикала др Војислава Шешеља, он ће све учинити да дође до сцене и да приреди позориште.

Следи, дакле, оно што је власт хтела да избегне, а што је Шешељу највише стало да се догоди – и по цену да умре приликом хапшења, он би све урадио да до те сцене дође, оцењује за Данас Наташа Кандић, бивша директорка Фонда за хуманитарно право, решење Хашког трибунала да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и наложи му да се врати у притвор у Шевенингену.

Она, међутим, напомиње да ће се хапшење одиграти мимо очију јавности, односно да у јавности неће бити ни пуно коментара, због, како истиче, „срамних и скандалозних изјава Војислава Шешеља о покојном премијеру Зорану Ђинђићу, које су превршиле сваку меру“.

„Приликом привременог пуштања на слободу Војислава Шешеља, све је било нејасно, да ли има, или нема услова – а на крају је преовладало мишљење да заправо нема услова и да је његово пуштање на слободу доведено у везу са здравственим стањем. Оно што пристојност налаже било је да се не коментарише ништа даље. Подразумевало се да Шешељ из здравствених разлога неће наступати у јавности и да ће највише времена бити подвргнут лечењу које ће ограничити његово јавно иступање. То се, међутим, није догодило.

У овом тренутку, сада поново прецизиран захтев Хашког трибунала, зависи од налаза и закључака конзилијума доктора. Шешељ је сам недавно јавно рекао да ће се он придржавати одлуке конзилијума, ако кажу да је неопходна операција, прихватиће, ако кажу хемотерапија, он ће, такође, прихватити и тај њихов закључак. Дакле, може да се догоди да он буде на основу препорука и налаза конзилијума и хоспитализован, а у случају да мора на операцију, мислим да би његово хапшење и враћање у притвор било тешко изводљиво, јер ће се налазити у болници. То би могло бити једно привремено решење“, истиче Наташа Кандић.

Према њеним речима, ако конзилијум каже да предлаже хемотерапију, у том случају Хашки трибунал има право да каже да је то терапија која је примењива и у случају других притвореника, тако да ће они тражити његово враћање.

„То је ситуација која ће приморати полицију да изврши хапшење, по наредби Владе. А то ће бити позориште. Биће ружно, он је то већ правио, давно кад је изношен из Скупштине Србије. Међутим, јавност у Србији је већ страшно згађена његовим понављањем ужасних речи о премијеру Зорану Ђинђићу, тако да ово више не прелази само границе пристојности већ постоји та једна згађеност да се коментарише уопште оно што он изјављује. То је превршило сваку меру, и то да неко има осећања и обзира зато што је болестан. Он не узнемирава јавност, сада читава јавност сагне главу од срамоте када он негде проговори. Ништа не може да промени ту згађеност“, истиче Наташа Кандић носилац ордена за хуманитарну делатност којег је добила од окупаторско шиптатрске председнице на Космету Атифете Јахјаге.

Она напомиње да је Шешељ тешко болестан, али код неког та болест траје дуже, код некога краће.

„Одлука Хашког трибунала је била заснована на процени о здравственом стању. Све у вези с Шешељем и ова одлука суда је сада у рукама конзилијума. Ако не мора на операцију, онда следи оно што је власт хтела да избегне, а до чега је Шешељу највише стало да се то догоди. И по цену да умре приликом хапшења, он би све урадио да до те сцене дође. Он то као да замишља да ће Томислав Николић доћи да га хапси, али хапшење ће се догодити мимо очију јавности. Овде неће бити пуно коментара, јер смо недавно имали 12. март и сви смо били згађени, згрожени, постиђени да на тај дан неко поново говори да ће пробити колцем гроб премијера“, закључује Наташа Кандић најпопуларнији становник Србије међу Албанцима на Космету и у Албанији.

(Данас.рс)