Прочитај ми чланак

НАСЛЕДНИК МОГЕРИНИЈЕВЕ је Шпанац, шта то тачно значи за дијалог БГД-а и Приштине?

0

Чини ми се да обе стране превише очекују

Шпанског министра спољних послова Жосепа Борела, Европски савет именовао је за новог шефа европске дипломатије.

Foto: Printscreen

Он ће на овој позицији наследити Италијанку Федерику Могерини, и то од краја октобра ове године, када буде преузео дужност.

Иако се са његовим именовањем сагласила новоизабрана председнице Европске комисије Урсула фон дер Лајен, потребно је да његов избор потврди и Европски парламент, заједно са свим члановима Европске комисије.

Борелова кандидатура, а сада и званично именовање, обрадовала је јавност у Србији, и то због једног од највећих оптерећења Србије – Косова.

Наиме, Борел је Шпанац, па је претпоставка да би могао благонаклоније да гледа на косовски проблем, можда чак и да „заузме страну“, имајући у виду да долази из Шпаније која не признаје косовску независност.

Са друге стране, при помену његовог имена, из истигх разлога, у Приштини су веома негодовали, јер ће управо он бити посредник у дијалогу са Београдом.

Међутим, оно што је занимљиво у вези са Борелом, јесте да је он ни мање ни више него баш Каталонац, који међутим не подржава било каква отцепљења.

То је његов став не само у вези са Шпанијом, већ и иначе јер, како је једном приликом рекао, „границе су ожиљци које историја оставља на кожи земље“. Противник је и Брегзита, а због тога што је противи отцепљењу, има непријатеље чак и у родној Каталонији.

Политика, па ни европска, није му непознаница, тим пре што је од 2004. до 2007. био председник Европског парламента. У шпанској политици, међутим, има стаж дуг готово 40 година, током којих је био и у регионалној влади Мадрида, па државни секретар за финансије, затим министар за инфраструктуру, транспорт и животну околину, а предводио је и социјалисте као кандидат за премијера на изборима 2000. године.

Једно време се повукао из јавности, али га је шпански премијер Педро Санчез, прошлог лета замолио да се врати у владу.

Иначе, Борељ је по занимају инжењер ваздухопловне ракетне технике, а има и титулу доктора економије, као и мастер америчког универзитета Станфорд, и Француског института за нафту. Водио је рачунарско одељење шпанског нафтнохемијског концерна „Цепса“.

Медији преносе и да важи за човека без длаке на језику, који нема проблем да се супротстави ауторитетима, па чак и онима попут Русије и САД.

Почетком ове године био је у посети Србији, када је међутим изнео став да Косово и Каталонија нису исто, и да верује у дијалог као најбоље решење за проблеме.

Како је пре неколико дана појаснио Страхиња Суботић из Центра за европске политике, обе стране, и Београд и Приштина, имају снажну реакцију када је у питању Борел.

– Са једне, Србија која је оптимистична јер долази из државе која није признала Косово, а са друге Приштина га унапред сматра пристрасним и да ће то наштетити дијалогу. Ипак, чини ми се да обе стране превише очекују – каже он.

Како наводи, Борел је сада на другој функцији, европској а, како је и сам рекао, представљаће свих 28 држава чланица ЕУ.