Прочитај ми чланак

“Наредних 5 година – златно доба Србије”

0

Београд -- Влада Србије је отворена за све који желе да учествују у реформама, поручио је Александар Вучић на представљању "Беле књиге 2016" Савета страних инвеститора.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Вучић је, у обраћању учесницима, навео да Србија има одржив раст, да је наша економија на стабилним ногама и да увек уважава професионалне и стручне ставове пословне заједнице.

„Мислим да смо имали конкретне програме са конкретним роковима. То је дало снагу и кредибилитет реформама, што су и потврдиле међународне организације“, рекао је Вучић и додао да се потврђује његова најава да је наредних пет година златно доба Србије.

Премијер је најавио раст БДП-а до краја године између 2,7 и 2,8 одсто, истичући да највећи раст бележе прерађивачка индустрија, енергетика и грађевинарство.

Вучић је истакао и да је раст био заснован на инвестицијама и извозу и додао да верује да ће после повећања минималне зараде и плата у јавном сектору, приватна потрошња бити трећи ослонац за још већи раст у 2017.

Жеља Владе је, како је подвукао, раст од 3 или 4 одсто у наредним годинама.

Он је нагласио да ова влада гарантује сигурну будуцнност и да смо по разним параметрима апсолутни шампиони у региону Западног Балкана.

Вучић је рекао да јавни дуг Србије неће прећи 73,5 одсто БДП-а и изразио очекивање да ће наредне године бити спуштен на 71 одсто, касније испод 70 одсто и да је циљ да се спусти на око 60 одсто.

Премијер је казао да је ММФ за следећу годину прогнозирао раст БДП-а од три одсто, а да су његове прогнозе да ће то бити 3,5 одсто, пошто ће бити оставарена додатна улагања у војну индустрију и још неке области.

“До сада сам био успешнији прогнозер од ММФ-а, али не зато што сам паметнији, већ зато што сам знао шта све можемо да очекујемо од железаре и других ствари“, рекао је додајући да ће бити остварен и додатни раст у областима као што су туризам, услуге, терцијарни скетор расте.

А грађани ће, поручио је, живети боље већ ове године.

„Много тога можемо да урадимо и будемо вредни, уз вашу подршку“, поручио је Вучић ФИЦ-у.

Премијер је рекао да ће влада убрзати структурне реформи, а посебно када је речо реформи јавних предузећа

„Многи су научени како да прикиривају губитке и да нас обмањују, али на крају године ти рачуни дођу на наплату. Лагали су нас да ће да послују позитивно“, навео је Вучић додајући да постоје проблеми у РТБ-у Бор, Петрохемији и другим предузећима.

Вучић је навео да неки неки праве губитке од 15 милиона евра на годишњем нивоу и поручио да ће држава успети да пресече тај Гордијев чвор.

Премијер је најавио да ће бити формирана радна група са ФИЦ која ће имати састанке на недељном нивоу док ће и он учестовати на тим састанцима на месечном нивоу.

„Данас смо договорили да заједнички направимо неку врсту савета који ће радити на подизању конурентности српске привреде, као и да ће бити укључени НАЛЕД, АмЦхам и други партнери“, рекао је Вучић.

Он је казао да ће влада покушати да се избори и са проблемима који постоје на нивоу локалних самоуправа.

Вучић је изразио очекивање да ће ускоро бити отворена преговарачка поглавља 5, 25 и 26.

Када је реч о инфраструктурним пројектима, Вучић је нагласио да се Србија инфраструктурно увезује по свим путним и железничким правцима.

Премијер је казао да би требало радити на побољшању пруга Београд – Загреб и Београда – Сарајево, додајући да је БиХ на самиту у Риги покренуло то питање.

„Врата председника владе су вам увек отворена. Влада није скупљала популистичке поене ниједног секунда и били смо на страни инвеститора када сте били нападани, када се у медијима причало о ропству и слично“, навео је Вучић.

Он је истакао да влада то радила пре свега због радника, јер помоћ инвеститорима значи и веће запошљавање и бољи живот за насе раднике и све градјане Србије.

Представљању „Беле књиге 2016“ Савета страних инвеститора присуствују и потпредседница владе и министарка градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић и председница ФИЦ-а Јана Михајлова.

Скупу присуствују и председник Привредне коморе Србије Марко Ццадеж, градоначелник Београда Синиша Мали и други