Прочитај ми чланак

НАПРЕДЊАЦИ СЕ ЛАКО НЕ ОДРИЧУ ВЛАСТИ: И са 45% могуће је имати већину у Београду

0

Иако је кандидат за градоначелника Александар Шапић био виђен као тас на ваги хоће ли власт у Београду остати у рукама СНС или ће прећи у руке опозиције у зависности од Шапићеве одлуке коме ће се прикључити, истраживања показују да напредњацима Шапић можда неће бити потребан за останак на власти.

С друге стране, више пута саопштена одлука Шапића да неће разговарати са напредњацима отвара опозицији могућност за још једног сигурног партнера у постизборној коалицији, а већ се незванично може чути да ће, уколико резултат то дозволи, Шапић бити нови градоначелник Београда.

Фото: Н.С.

Ипак, напредњаци се неће лако одрећи власти. Искуство са претходних београдских избора говори о томе да је и са освојених око 45 одсто гласова могуће имати већину у Скупштини града Београда. Са освојених око 43 одсто гласова они су имали 63 мандата, што је за седам одборника више од потребне већине. Таквом расплету ситуације допринело је и то што је на тим изборима било око 18 одсто такозваних бачених гласова, које су освојиле листе испод цензуса.

– Теоријски је могуће да 45 одсто гласова буде довољно за већину у Скупштини града ако се догоди да је проценат бачених гласова велики, односно око 15 и више одсто, каже Бојан Клачар, извршни директор ЦеСида. Освајање већине за садашњу власт зависи од резултата СПС, сматра Клачар. – Српској напредној странци сасвим сигурно одговара свако из круга коалиционих партнера са којима је сада, али не кажем да не постоји шанса да не могу да се договоре и са неким другим. СНС иде на све или ништа, као на председничким изборима када је Вучић ишао на победу у првом кругу. Све се ради да би се осигурало да им нико осим социјалиста није потребан – наводи Клачар.

С друге стране, опозиција за влашћу каска за седам одсто. Јер према новом истраживању Фактор плуса, листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ има 40,4 одсто, а СПС 6,6 одсто, док странке опозиције имају 40 одсто. Листа Драгана Ђиласа према овом истраживању има 16,6 одсто, а Шапића са 11,1 одсто гласова. Следе листа ДС-НС-СДС Драгана Шутановца са 7,2 одсто, а листа Двери и ДЈБ 5,2, док остале листе не би прешле цензус.

На питање има ли времена да се седам одсто разлике достигне или повећа, Ђорђе Беламарић, политички комуникациони консултант, за Данас каже да истраживања која се појављују тридесет дана пред изборе политичким стратезима јасно говоре у ком правцу је потребно даље усмеравање кампање.

– Апсолутно су могуће значајне промене у крајњем резултату јер да није тако онда би све кампање већ сада биле обустављене, односно биле би фокусиране на „чување“ резултата. Када говорим о значајним променама, не мислим на оне изазване скандалима, већ искључиво узроковане спровођењем изборне кампање. Уколико постоји права стратегија кампање, онда су сигурно испланиране специфичне политичке акције које ће значајно утицати на изборни резултат. Такве акције се обично планирају за крај кампање и по правилу доносе велике промене и одлучују победника на изборима. Оне не морају да буду фокусиране само на повећање броја својих бирача већ могу на пример да буду усмерене на смањивање излазности базе противника – закључује Беламарић.

Шапић: Ниједан одсто шансе да се договорим са СНС

Александар Шапић је за нови број недељника Време изјавио да после свега што се дешавало протеклих пар месеци, више не постоји нити један одсто шансе да са СНС може да направи било какав договор око заједничког управљања Београдом. Он је протеклих месеци говорио да ће после избора разговарати са свима који пређу цензус, а да је предуслов за договор да он буде на челу Београда. Како је објаснио, његова је обавеза да разговара и са онима који су му несимпатични, као и онима које сматра неваспитанима и неспособнима.

Расписани избори и у Смедеревској Паланци

Маја Гојковић, председница парламента, расписала је јуче изборе у Смедеревској Паланци за 25. март. Како преносе медији, разлог за расписивање је што председник Скупштине општине Никола Вучен није у законском року сазвао нову седницу. Медији тврде да је Вучен у периоду од годину дана променио три странке – 2016, напустио је СПС и прешао у тадашњу Трећу Србију. Као кадар те странке ушао је парламент у Паланци и то на место председника, да би потом прешао у Српску напредну странку. У новембру 2017. у овој општини је постављена привремена управа на чијем челу је био Вучен.