Прочитај ми чланак

НАПЕТО У БАЊАЛУЦИ На истом месту протест опозиције и Додиков контрамитинг (ВИДЕО)

0

У парку "Младен Стојановић" у Бањалуци одржавају се два скупа - један под називом “За Републику Српску” у организацији више удружења ветерана одбрамбено-отаџбинског рата, те други који је одговор опозиције на настрај министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача на народног посланика Драшка Станивуковића током посебне седнице Народне скупштине РС.

Председник Удружења “Ветерани Републике Српске” Душко Вукотић изјавио је јуче да је, због покушаја урушавања институције Народне скупштине, потребно да борци који су стварали Српску јасно покажу јединство.


Вукотић је нагласио да су повод за скуп “За Републику Српску” који организује више удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата догађаји са посебне седнице Народне скупштине, који су шокирали јавност Српске.

Скуп “За Републику Српску” почео је обраћањем команданта Друге крајишке бригаде Милорада Савића Чиче.

Он је на скупу “За Републику Српску”, који је одговор на протест опозиције у непосредној близини, поручио да су вечерас овде да подрже РС и њене институције које су биле ратни циљ.

– Српска је створена вољом српског народа. Да нисмо овде, изневерили бисмо своје задатке и циљеве – рекао је Чича.

Подсећамо, у исто време, само 50-ак метара даље, почео је протест који су најавили посланици у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић (ПДП), Јелена Тривић (ПДП) и Небојша Вукановић (СДС).

Под паролом „Стоп насиљу“ организатори протеста, осим смене министра, траже и кривичну одговорност за оне који су послали и оне који су дозволили да фалсификован документ уђе у Народну скупштину Републике Српске.

Подршку им пружају опозиционари из целе Републике Српске, али и грађани који су у парк дошли са транспарентима с натписима „Дабогда вам било све што мислите свом народу” и “Није вам жао што сте потписали већ што ми знамо”.

На протесту су и Драган Мектић, Миленко Михајилица, Давор Шешић, Ивана Марковић, као и други посланици ПДП и СДС у НСРС.

У парку је мого полицијаца који пазе да се окупљењи на скуповима не мешају.

– Ми смо овде слободно, ово смо први тражили и зато је ово наше место – поручио је Станивуковић и озваничио почетак скупа речима: “Више нас је!”

Мирна Савић Бањац, одборница у бањалучкој Скупштини, поручила је да се не боји.

– Поносим се што се и ви не бојите. Људи на оном иза скупу ми кажу: “Морамо ићи, дали су нам посао”. Нико никоме ништа није дао, све је наше. Никад им нећу опростити што су окренули брата против брата, колегу против колеге, комшију против комише. Овај шамар је био шамар свим министрима. Гнушам се свих који правдају овај чин – рекла је она.

Грађанима се обратио и народни посланик СДС Миладин Станић, поздравио борце, породице погинулих бораца и све на “оном другом скупу”, који мисле, истиче он, исто као и ови на овом овдје.

Који је ово скуп?

Новинару Српскианфо прилази један грађанин.

– Реци ми, за кога је овај скуп?!

– Овај је подршка власти, а онај тамо у парку је опозициони.– Аха, значи, овај је за Лукача. Добро, добро, хвала ти – речи су једног од грађана који је дошао на скуп подршке институцијама РС, али је код новинара Српскаинфо ипак проверио да ли је на правом месту.

Полицијска управа Бањалука није забранила одржавање ниједног од пријављених јавних скупова, а полицијски службеници извршиће обезбјеђење оба у складу са својим овлаштењима, саопштено је из ове управе.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!