Прочитај ми чланак

Налог из Брисела: Вучић и Чеда руше Ђиласа?!

0

Vucic Djilas Ceda-1Многима је незамисливо да Александар Вучић и Чедомир Јовановић блиско сарађују, али изгледа да одборницима чукаричког парламента из странака чији су они лидери то не пада нимало тешко. Тако напредњаци уз помоћ ЛДП-а, али и уз подршку социјалиста, коју очекују, планирају да прекомпонују власт на Чукарици.

(Ало)
Позив да им се у томе прикључе СНС је упутио и одборницима ДСС-а, странке која већ са демократама и СПС-ПУПС-ЈС чини владајућу коалицију у овој београдској општини.

До прекомпоновања власти у тој општини, тврди извор “Ало!”, могло би да дође већ на наредној седници Скупштине општине, која је заказана за 27. јун, уколико напредњаци у наредних петнаестак дана у вези с тим постигну чврст договор са својим потенцијалним коалиционим партнерима.

Иначе, на последњим локалним изборима у тој општини, који су одржани у мају прошле године, демократе су освојиле 17 мандата, напредњаци 14, ДСС шест, СПС-ЈС-ПУПС пет, а ЛДП односно листа „Преокрет“ три мандата. За прекомпоновање власти потребна су 23 одборника од 45, колико има чукарички парламент.

– За сада су само одборници ЛДП-а уз СНС. Иначе, напредњацима је веома битна и коалиција око СПС-а јер, ако они пристану, а ДСС не пристане, ипак могу да мењају власт пошто су, осим ЛДП-а, обезбедили и подршку једног одборника из ДС-а – тврди извор “Ало!” упућен у дешавања на Чукарици.

СНС и ЛДП заборавили на све страначке несугласице и решили да заједно оборе власт ДС-а у београдској општини Чукарица.

Срђан Коларић, председник Општинског одбора СНС-а, сматра да његова странка треба да има кључну улогу у вођењу власти на Чукарици и нада се да ће до тога ускоро доћи.

– Видимо да је расположење грађана такво да они очекују да преузмемо водећу улогу и одговорност на Чукарици. Наша странка има велико поверење грађана и, ако би се сада одржали избори, имали бисмо ситуацију као у Земуну… Разговарамо са свима осим са демократама, а и они могу доћи у обзир ако су спремни да нам препусте главне полуге власти. То је наравно мало вероватно – каже за “Ало!” Коларић.

Међутим, у ОО СПС-а кажу да из централе странке нису имали сигнале за разговор на ту тему, док у ОО ДСС-а наводе да су избори једини легитиман начин да до промене власти дође. Иначе, у целој причи посебно је чудна сарадња између чукаричких одбора напредњака и либерала.

Ова сарадња датира још од пре годину дана, када су представници општинских одбора ове две странке потписали и коалициони споразум.

– Локални одбори имају апсолутну слободу. Полемика на ту тему је изгубила значај још пре годину дана, када су у Раковици у коалицију ушли ДС и СНС, а на Чукарици демократе уместо ЛДП-а изабрале ДСС – истиче за “Ало!” Младен Башић, менаџер ЛДП-а Београд.

 

Ђилас: Супер смо радили!
Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је јуче да је владајућа коалиција у граду договором успевала да реши дневне и стратешке проблеме са којима се суочавала и истакао да је градска власт најпоноснија на социјалну политику. Он је, представљајући резултате рада прве године другог мандата, истакао да се градска власт трудила да води бригу о грађанима и да средства користи на најбољи начин.

– Верујем да ћемо оваквим начином рада, сарадњом, отвореним односом међу коалиционим партнерима и људима који данас воде град успети да наставимо са овим темпом развоја града, уз успоравања која ће бити повезана са количином средстава из буџета – каже Ђилас.
Председник Скупштине града Александар Антић оценио је да је градска власт радила добро, али да увек има места за боље резултате.

– Ако би ме неко питао да ли сам задовољан, могао бих да кажем и да јесам и да нисам и да има пуно простора у коме треба да учимо сви заједно како би овај град функционисао боље него данас – рекао је Антић.