Прочитај ми чланак

НАДА: Војна вежба са НАТО је напуштање војне неутралности Србије

0

Српска коалиција НАДА, коју чини Нови ДСС и ПОКС сматра врло штетном одлуку Владе да Србија буде домаћин војне вежбе "Платинасти вук" 23 са НАТО земљама предвођеним САД. Она представља и кршење мораторијума на учешће у војним вежбама који је усвојен 2022. године, на почетку сукоба у Украјини. Одлука је у супротности са Закључком Савета за националну безбедност усвојеног 25. фебруара 2022. године да се „све планске и вежбовне активности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије са страним партнерима одмах прекину, као и да се такве активности не предузимају до даљњег (тачка 9), као и са Закључком Владе Србије од 27. фебруара 2022. године.

Неучествовање у војним вежбама било је потпуно исправно, а сада је додатно значајно имајући у виду да се Запад још директније укључио у војни сукоб са Русијом.

Организовање војних вежби у Србији са НАТО земљама представља и још један доказ да је последњих месеци на делу снажан спољнополитички заокрет власти и сврставање Србије уз Запад.

Након недопустивог и противуставног прихватања француско-немачког ултиматума о Косову и Метохији, власт гази основне државне и националне интересе уз изјаве подршке западних политичара и дипломата.

Српска коалиција НАДА (Нови ДСС, ПОКС) захтева од Владе Републике Србије да повуче одлуку о одржавању ове војне вежбе и остане при одлукама о несврставању у условима великог војног сукоба Запада и Русије. Србија треба да води самосталну политику, без сврставања ни на једну страну.