Прочитај ми чланак

Мустафа: Нормализација односа са Србијом укључује признавање независност Косова

0

Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је у Скупштини Косова да је рушењем зида у Северној Митровици омогућена слобода кретања као и у осталим деловима Косова.

MUSTAFA I TACI: CILJ PROTESTA RUSENJE VLADE KOSOVA
Он каже да ће убудуће проблеме решавати на основу закона и комуникацијом с грађанима.

Косовски премијер у обраћању посланицима коментаришући дешавања на северу Косова рекао је да су договором о зиду и стопирањем воза заустављене провокације Србије и да са Београдом има два отворена питања.

„Нормализација односа са Србијом укључује распустање легалних структура и признавање независност Косова. Што се тице севера Косова, настављамо са консолидацијом своје државности у том делу“, рекао је Мустафа.

Посланици су највише интересовања имали за ток дијалога у Бриселу и оснивање Заједнице српских општина, па је за говорницу више пута излазила Едита Тахири, шефица преговарачког тима Приштине

„Асоцијација неће имати извршних надлежности. Све то ће бити у складу са одлукама Уставног суда. Све структуре Србије које су на Косову пре формирања Асоцијације ће бити расформиране“, казала је Тахири.

Скупштинском заседању не присуствују посланици Српске листе, а премијер Мустафа позвао је српске посланике да се врате у парламент.

„Било би добро да снаге које користимо да блокирамо дијалог преусмеримо за економски и социјални развој као и интеграцију у институције. Српска листа треба да се врати и помогне у гашењу паралелних структура“, истакао је Мустафа.

Као посебна тачка заседања Скупштине Косова је и расправа о допуни закона за трансформацију косовских безбедносних снага у војску Косова.