Прочитај ми чланак

МУХАРЕМ БАЗДУЉ: Политичка незрелост опозиције, политика није хоби

0

Писац Мухарем Баздуљ изјавио је у Новом дану да начин како се данас понаша опозиција у Србији подсећа на изреку: "Дај им довољно дуг конопац и они ће се сами обесити".

„Уочи првих избора где су објективно говорећи чак и фаворити, мислим на београдске изборе, они успевају да направе једну врсту штете и доводе у питање победу“, сматра он.

Додаје да је реч, првенствено, о политичкој незрелости јер, како каже, „политка није хоби“.

„Кад се оснива нова партија, теоретски као супер је кад су у њој глумци, писци, интелектуалци… а као лоше је ако су ту стари политичари, прелетачи. Али људи који се професионално баве политиком више знају од ових, условно речено, хобиста“, истиче он.

Баздуљ оцењује да земље у региону никад неће бити попут Швајцарске, али сматра да је могуће пребацити политички живот на идеју мира, а не рата.

На питање да је прихватање да је у ваше име почињен злочин немогуће у државама насталим из СФРЈ, Баздуљ сматра да је кључни проблем то што је, како пролази време, мања спремност да се прихвате чињенице.

Говорећи о Милораду Додику, Баздуљ оцењује да је он политичар који „добро осећа пулс масе“ и да је, од кад је постао најмоћнији човек у Републици Српској, почео да користи сентименте који постоје у тамошњој јавности.

„Није битно у суштини колико си искрен, важно је да ли спроводиш неку политику. Чак би пре рекао да је његов став из касних деведесетих ближи његовом интимном мишљењу, али он очито види да му ово доноси гласове“, сматра Баздуљ.

Баздуљ каже да култура у ширем смислу не може без политике, али да може бити ослобођена „дневне полтике“.