Прочитај ми чланак

Мислили сте да ће остати без посла? Сва добро плаћена ухлебљења бивших министара

0

Након оставке на место министра просвете, Бранко Ружић је практично без дана паузе добио нову функцију и то саветника првог потпредседника Владе Ивица Дачића. Али, није да није било очекивано. Саветничке функције су после министарских редом добијали Младен Шарчевић, Лазар Крстић, Петар Шкундрић, Иван Мркић…, а нова министарка просвете Славица Ђукић Дејановић такође је била саветница у паузи између две министарске функције.

Само 23 дана након подношења оставке и свега један после њеног прихватања у Скупштини Србије, некадашњи министар просвете и функционер СПС Бранко Ружић сео је у нову фотељу. Он је у Скупштини Србије и формално разрешен 29. маја, а већ сутрадан именован је за саветника Ивице Дачића.

И није да то није било очекивано, имајући у виду да је велики број ранијих министара био награђиван новим “радним местима”. Да ће то да се догоди, након Ружићеве оставке, практично је најавио и Ивица Дачић, који је у изјавама за медије рекао да се нада да ће његов страначки колега наставити да обавља послове на неком другом положају или функцији.

А тако је и било.

Ружићу је нова функција и исплативија, јер сада месечно зарађује 45.000 динара више него на старој. Као министар имао је плату од 134.124 динара, док ће као саветник зарађивати 179.016 динара.

Слично је и са другим функционерима који су били део СНС влада.

Саветник, па директор

Тако је Младен Шарчевић, такође бивши министар просвете, након одласка из Владе, именован за специјалног саветника председника Александра Вучића за образовање. У исто време, Шарчевић је саветовао и премијерку Ану Брнабић.

Као саветник Брнабић добијао је 120.000 динара месечно, док је код председника државе био ангажован по уговору о делу – ту је зарађивао још 20.000 месечно.

И није дуго прошло, а Шарчевић је добио нову функцију. Он је у јануару ове године на седници Владе Србије именован за в.д. директора ЈП Службени гласник. На сајту Агенције за спречавање корупције још није објављено колика му је плата на тој позицији.

Министарка, саветница, па министарка

Славица Ђукић Дејановић недавно је изабрана за министарку просвете, али је и она направила паузу у министарском послу и “отишла” у саветнике.

Од 2016. била је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и на тој функцији остала је до избора нове владе 2020. Након тога именована за специјалну саветницу премијерке Ане Брнабић за Агенду 2030.

Након оставке Бранка Ружића, добила је ресор просвете.

Мркић, Шкундрић, Гламочић…

Међу функционерима који су министарску фотељу заменили саветничком је и Иван Мркић, бивши шеф српске дипломатије. Он је био члан Владе Ивице Дачића, а након што је Вучић први пут изабран на функцију премијера, Мркић је постављен за саветника тадашњег председника Томислава Николића.

На листи државних функционера који су се „опростили“ од министарске фотеље и заменили је саветничком је и Петар Шкундрић, дугогодишњи министар енергетике. Он је био саветник премијера у Влади Ивице Дачића, да би потом био изабран за саветника првог потпредседника Владе, који је у то време такође био лидер његове странке.

Исти је случај и са Драганом Гламочићем, бившим министром пољопривредом, који је након одласка са министарске фукције постао Вучићев саветник за пољопривреду.

После оставке отишао у саветнике

За разлику од њих, Лазар Крстић, бивши министар финансија, није дочекао да буде замењен редовним путем, после избора, већ је поднео оставку због неслагања са тадашњим премијером Александром Вучићем око висине смањења плата и пензија.

Ипак, ни он тада није напустио Немањину 11, већ је одмах после одласка са министарске функције постао Вучићев специјални саветник.

Тадашњи премијер је рекао да ће Крстић помагати и тадашњој потпредседници Владе Кори Удовички и у преговорима са Међународним монетарном фондом.

Медији су касније објавили да је у међувремену изабран у Савет послодаваца Економског факултета.