Прочитај ми чланак

Мишковић припрема изјаву о приватизацији путарских фирми

0

Власник кипарског финансијског гиганта „Хемслејд” није желео да разговара са полицијом о случајевима приватизације путарских предузећа заједно са „Нибенс групом”

Са осмехом на лицу који је више личио на маску којом се крије забринутост, Мирослав Мишковић изашао је јуче по подне из просторија МУП-а. Најбогатији Србин, милијардер из Бошњана код Варварина, власник кипарске финансијске империје „Хемслејд”, без речи је ушао у свој „бе-ем-ве”, оставивши све присутне у недоумици о чему је четири сата разговарао са инспекторима криминалистичке полиције. Да ли је испитиван само о најављеном случају конверзије земљишта из права коришћења у својину или је инспекторе занимало да провере још неке детаље из пословања највеће компаније у Србији?

Милорад Вељовић, директор полиције, изјавио је јуче да је Мишковић у разговору био коректан и кооперативан.

– Ми ћемо и у наредном периоду проверавати све у вези са чињеницама које је изнео господин Мишковић. Разговараћемо и са другим људима. Договорили смо се да и даље, у вези са неким другим предметима, такође наредних дана, разговарамо са господином Мишковићем као грађанином, али и са још много лица. На крају ће тужилац бити тај који ће дати коначну реч у вези са свим тим догађајима – навео је Милорад Вељовић.

Иако званично нису могли да се сазнају детаљи разговора у Управи криминалистичке полиције, незванично је до нашег листа дошло неколико детаља. Према нашим сазнањима, Мишковић је причао само о случају „Делреал”, јер је казао да није спреман да разговара о случајевима приватизације путарских предузећа заједно са „Нибенс групом”. Полиција му је дала неколико дана да се спреми, па ће га поново позвати на информативни разговор о тој теми.

Проблем у случају „Делреала” лежи у чињеници да је Пореска управа уместо сопственог тарифника признала процену независне куће, па је „Делреал”, уместо да плати 58,7 милиона евра, државну земљу добио за осам милиона евра. Додатну сумњу представља чињеница да је Мишковић, док је имао право на коришћење те земље, неколико пута пребацивао права са једне своје фирме на другу. Све то пребацивање права управљања земљиштем приказано је као улагање од укупно девет милиона евра, па се приликом конверзије испоставило да је у то земљиште уложено милион евра више него што вреди. На крају се дошло до тога да држава треба да врати Мишковићу милион евра разлике између уложеног новца и сумњиве процене земљишта.

У случају „Нибенс групе”, о којем ће Мишковића тек бити саслушан, испитује се како је приватизовано пет предузећа из Србије која су постали део ове групе. Запослени у овим предузећима – која су продата прошле године ухапшеном Милу Ђурашковићу, власнику „Нибенс групе” – затражили су да се преиспита како су њихове фирме приватизоване. Највише се испитује како је Мишковић купио 70 одсто власништва „Предузећа за путеве Београд”.

Власник „Нибенс групе” Мило Ђурашковић ухапшен је 2011. и терети се да је злоупотребом службеног положаја оштетио за више од 32 милиона евра предузеће ФАМ „Крушевац”, чији је већински власник постао приватизацијом. Како је дошао до првог новца за куповину предузећа – никада није разјашњено.

Ђурашковић, који је пореклом из Берана у Црној Гори, у послове са путевима ушао је 2003, а претходно је био власник „Шер корпорације” која је поседовала само неколико пумпи у Београду, а пословима са горивом бавио се од средине деведесетих година.

Још један случај на списку 24 приватизација које је Европски парламент означио као „сумњиве”, а о којем полиција жели да саслуша Мишковића, јесте конверзија земљишта, овог пута „Луке Београд”. Предистражни поступак о овом случају је увелико у току, а, како сазнајемо, досад су саслушани многобројни сведоци, међу којима су и мали акционари. Јуче је саслушана и Мишковићева блиска сарадница Ивана Веселиновић, која је један од сувласника „Луке Београд”, а из зграде МУП-а изашла је само неколико минута након што је најбогатији Србин ушао у њу.  

——————————————————-

Без адвоката

Мишковић је у МУП, као што смо навели, дошао сам, без адвоката, али изјава министра правде Николе Селаковића открива да тај чин изгледа није био порука да Мишковић нема шта да крије. Наиме, Селаковић је објаснио да би то што је Мишковић дошао сам могло да значи да све оно што буде рекао неће моћи да буде искоришћено за евентуално покретање кривичне пријаве.

 ——————————————————

Избацили новинарске екипе из Палате Србија

Удружење новинара Србије протестује што је обезбеђење Палате Србија наложило новинарским екипама које су чекале завршетак саслушавања Мирослава Мишковића да напусте зграду и на хладноћи чекају крај саслушања. Новинарима је најпре било дозвољено да уђу у Палату Србија, да би им касније неименовани шеф обезбеђења наредио да крај саслушања – сачекају напољу.

 
Душан Телесковић
 
(Политика)