Прочитај ми чланак

Мирослав Лазански: Документи ЦИА се објављују у циљу промоције породице Клинтон

0

Miroslav-Lazanski11(Срна)

Политички аналитичар Мирослав Лазански сматра да је циљ објављивања поверљивих докумената ЦИА, којим се предвиђа могућност да САД дозволе Републици Српској отцепљење, вероватно промоција личних интереса породице Била Клинтона и није усмерена на неке промене у БиХ.

Он је у изјави за Срну рекао да је документ интригантног садржаја објавила Клинтонова администрација, односно његова фондација, и да су они објављени у контексту тога да докажу како су бивши председник САД и његови савезници направили „успешну државу БиХ“.

Све то, сматра Лазански, може представљати припрему за евентуалну кандидатуру Хилари Клинтон, као прве жене председника САД у име Демократске странке. Он не верује да је објављивање докумената усмерено на неке промене у БиХ, јер, како је рекао, Клинтонова администрација није на власти, Хилари више није државни секретар, а многе ствари су се у међувремену промениле.

„Они селективно објављују. Зашто не објаве оно што су тада знали о Сребреници и Маркалама. Тек када то видим, онда ћу веровати да то пуштање документа није селективно“, нагласио је Лазански.

Говорећи о референдуму о отцепљењу, којим се баве недавно објављени документи, Лазански је рекао да није сигуран колико би политички естаблишмент Републике Српске, односно њени грађани желели уједињење са Србијом.

klntoni

„Да буду самостални – то да. Верујем да је то општа жеља грађана Републике Српске, али да ли би се сада баш ујединили са Србијом – то сад питање. Кажем вам да су се многе ствари промениле након 1995. године“, закључио је Лазански.

Према објављеним документима, САД су озбиљно размишљале да дозволе Српској референдум о отцепљењу две до три године након склапања мировног споразума и понуде стварања конфедерације Републике Српске са Југославијом да би осигурале завршетак конфликта пре 1996. године и америчких избора.