Прочитај ми чланак

Миодраг Лекић: Није задатак америчке амбасадорке да саставља црногорску владу

0

Изјава Рајзинг Рајнке представља мрачну поруку да власт у Црној Гори не треба састављати на бази правила демократије и изборних резултата већ, интересног сагледавања са стране, оцењује лидер Демоса.

Лидер Демоса и председник Одбора Скупштине Црне Горе за међународне односе Миодраг Лекић изјавио је да није задатак америчке амбасадорке у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке да саставља црногорску владу, већ заједничка промоција демократских правила и праксе.

Лекић је указао да изјава америчке амбасадорке да коалицију „За будућност Црне Горе“ (ЗБЦГ) не доживљавају као партнера у Вашингтону представља мрачну поруку да власт у Црној Гори не треба састављати на бази правила демократије и изборних резултата већ, интересног сагледавања са стране.

Лекић је истакао да би неко из владе требало да позове америчку амбасадорку за објашњење изјаве.

„Забрињава да се уместо суочавања са дубоком кризом и очигледним падом црногорског друштва у више области – наставља се са неозбиљним праксама унутрашње политике и проблематичним утицајима дела спољних фактора на унутрашње прилике. Све оно што је карактерисало периоде најмање три последње владе“, рекао је Лекић за „Вијести“.

Лекић је нагласио да је свима јасно да је Ђукановићева епоха играла на карту послушности из врло практичних разлога, односно да се „црногорским носиоцима ендемске корупције и хибридног друштва прогледа кроз прсте за криминал и корупцију“.

„Тешко је демантовати, заправо то нико више и не демантује, да су 42. нарочито 43. влада, састављане на основу, не демократских правила, већ утицаја представника одређених земаља. Са резултатима које знамо, и на разочарање црногорских грађана. И спречавање формирања 44. владе, у комбинацији страних инструкција и домаћих извођача, такође је под сенкама протекторатског стања и функционисања земље“, навео је Лекић.

Према његовим речима, то се наставља сада јавном изјавом у колонијалном стилу америчке амбасадорке о томе ко може, а ко не у црногорску владу, што је озбиљно кршење дипломатских правила.

Лекић је истакао да управо због респекта према америчкој демократској традицији посматра недемократски наступ амбасадорке Рајнке као озбиљан инцидент.

САД ће подржати сваку Владу Црне Горе, која је „јасно утемељена на европским вредностима и дели наше идеале“, изјавила је амбасадорка Рајзинг Рајнке и додала да коалицију За будућност Црне Горе у Вашингтону не доживљавају као партнера.

У интервјуу за Глас Америке, Рајзинг Рајнке каже да нова црногорска влада треба да буде формирана што пре, али је навела да се не усуђује да предвиђа како ће она изгледати.