Прочитај ми чланак

Министарство спољних послова Црне Горе поручило Додику: Црна Гора је чланица НАТО

0

Министарство спољних послова Црне Горе реаговало је на интервјуу председника Републике Српске Милорада Додика Спутњику у коме је он изјавио да Срби у овом веку треба да формирају јединствену државу чији ће део бити и Црна Гора.

Додик је оценио да треба направити „велики свесрпски сабор“, са којег ће се пренети таква порука и навео да ту јединствену државу треба формирати демократским путем и политичким мерама, а не ратом.

Министарство спољних послова Црне Горе поручило је председнику Републике Српске Милораду Додику да је Црна Гора независна и међународно призната држава, чланица НАТО-а, окренута европској будућности, а не ретроградним идејама, које живе захваљујући националистичкој реторици и стремљењима појединих политичара из региона.

„Као грађанска, секуларна и мултиетничка држава, посвећени смо добросуседским односима који се морају темељити на међусобном поштовању суверенитета и територијалног интегритета, темељних вредности и спољнополитичких опредељења, јер само стабилно суседство може донети просперитет нашим државама и региону у целини. Није први пут да будућност Црне Горе буде предмет непримерених и недопустивих коментара у сврхе локалних политичких прилика у региону, и/или у циљу намерног подривања добросуседских односа, европске перспективе и безбедности региона, стога позивамо г. Додика да се уздржи од експанзионистичке и националистичке реторике и понаша политички и државнички одговорно, у духу пријатељских односа, какве негују Црна Гора и Босна и Херцеговина“, наводи се у саопштењу.

Додају да је једина унија у којој се Додик може наћи са Црном Гором у будућности, је Европска, „иако у његовом случају, захваљујући оваквим, назадним политикама, то изгледа као тешко достижна будућност“.

„Због тога је од круцијалне важности да се наш регион коначно ослободи ретроградне политичке заоставштине из мрачних 90-тих година прошлог века, коју и даље заговара и представља г. Додик, како бисмо, коначно, кренули напред и изградили друштва каква наши грађани заслужују“, закључује се у саопштењу министарства.