Прочитај ми чланак

МИЛОШ:Позваћу грађане на протест уколико СНС уз прелетаче формира власт у Београду

0

Тешко је понашати се као да се ништа не дешава. Неретко су медији, чак и они који нису режимски, груби према опозицији, дакле није лако у овој земљи, која је приватизована, борити се за неку нормалност. Међутим, злочин би био од стране опозиције, да се понаша као да се ништа није десило рекао је председник Новог ДСС Милош Јовановић у интервјуу за портал Нова.рс.

Готово два месеца је прошло од избора у Србији, а национални парламент конституисан је само делимично, питање већине у Београду и даље виси у ваздуху.

На Косову поново тензије због укидања динара од стране Централне банке Косова.

О свим актуелним темама за портал Нова.рс говорио је председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић.

На конститутивној седници у уторак само су верификовани посланички мандати, да ли Вам се чини да власт пролонгира и одуговлачи конституисањем Скупштине у целини?

Чињеница је да се земља налази у озбиљној и дубокој политичкој кризи првенствено јер је на делу процес најгрубљег кршења Устава Србије и издаје државе кроз признање сецесије Косова и Метохије, што је и кршење територијалне целовитости које са собом повлачи политичку, историску али и кривичноправну одговорност. Друга ствар, политичка криза је проузрокована и потпуно нерегуларним изборима који су прошли уз масовну злоупотребу права на пребивалиште, што се нарочито одразило на резултате у Београду због чега се они не могу сматрати легитимним. Због целокупне кризе СНС је скратила Скупштину у жељи да етапно решава ствари како се не би подизале тензије, да се ишло до краја са конституисањем скупштине и избором председника тензије би биле веће. Они би волели да криза која објективно постоји буде што мање видљива и да се не прелије на неки начин који би за њих био погубан. Желели би да тензије не постоје или да се они не виде а они су ти који их проузрокују својим недемократским и аутократским понашањем. То је њихова тактика.

Седница ће морати у неком тренутку да се настави, шта даље? Рекли сте у уторак да оно што смо видели у сали није била опструкција, шта ће бити на наставку седнице да ли ће бити опструкције, шта за Вас значи опструкција?

Тешко је понашати се као да се ништа не дешава. Неретко су медији, чак и они који нису режимски, груби према опозицији, дакле није лако у овој земљи, која је приватизована, борити се за неку нормалност. Међутим, злочин би био од стране опозиције, да се понаша као да се ништа није десило. Ја верујем да ће бити разних начина на које ћемо испољавати незадовољство.

Можете ли да наведете неке?

Не могу, јер је то предмет разговора унутар опозиције и видећемо од случаја до случаја. Оно што је мени важно да напоменем јесте да ће пуно тога зависити од начина на који власт настави да се понаша. Даћу вам конкретан пример за мене је питање свих питања Београд и понављање београдских избора. То питање ће предодредити даљи начин борбе и даље не само у Београду него и у Србији.

Да ли ћете и у наставку конститутивне седнице координисано и синхронизовано деловати са другом опозиционом листом “Србија против насиља”?

Одговорни људи треба тако да раде и до сада смо тако радили. Није то сада не знам каква сарадња, ми смо политички потпуно различити имамо другачија политичка опредељења али за нормалност, демократију, дијалог смо на истој линији јер је то борба свих, свих грађана ове земље. Било би неодговорно да не разговарамо о томе на који начин да водимо борбу за те вредности, што заправо и радимо. Уз све наше разлике, које су озбиље, дубинске, идеолошке до сада смо се сви понели одговорно и тако ће се наставити. То је нека врста раземене мишљења, догора о томе шта и како радити. Сви састанци, које смо имали, били су врло коректни и ту смо сви са истим циљем да се коначно демократизује Србија.

Коалиција “Србија против насиља” рекла је да неће дати кандидата за потпредседника Скупштине а ни кандидате за председнике појединих Скупштинских одбора, да ли сте и Ви истог става?

Нећмо, ни коалиција НАДА неће дати кандидата за потпредседника Скупштине нити за председнике у различитим одборима. Не можемо да се понашамо као да се ништа не дешава у земљи. Једно је оно што смо добили од грађана мукотрпном борбом (мандате), а друго је нешто што би у сарадња са владајућом већином требали да добијемо. То је заиста тешко прихватљиво.

Очекује нас конститутивна седница града Београда 19. фебруара, у више наврата сте говорили да нећете дозволити да се власт у главном граду формира са прелетачима, како мислите да то спречите?

Да кренемо са чињеницама. Резултати избора у Београду су нелегитимни јер избори нису били регуларни, злоупотреба права на пребивалиште била је масовна и она се највише односила на престоницу, ту је било најизраженије. Уз све те малверзације дотадашња власт СНС и СПС је изгубила већину. То су две чињенице које нико не може да оспори. У таквој ситуацији где не постоји власт, прелетање дела опозиционих одборника, а сви су у кампањи наступили опозиционо па чак и Александар Јерковић који је врло оштро критиковао власт, не би поправило питање легитимитета већ би појачало нелегитимност. Такође, то би било и прекрајање воље грађана, таква власт не сме и не може да се конституише. Како ћемо спречити? Тако што ћемо то што је политичка криза прелити на сваки могући терен, институционални и ванинституционални. Шта ћемо конкретно радити о томе ћемо разговарати и о томе се разговара. Мени је само битно да се донесе јасан став, одлука, да таква власт не може бити власт. Уколико некоме падне на памет да је формира, мислим на Александар Вучића, онда ћемо ући одлучно у борбу за понављање избора у Београду. Да ли то подрзумева борбу у институцијама свакако, да ли то подразумева озбиљну опструкцију у градском парламенту мислим да подразумева, да ли подразумева притисак на улици мислим да и то подразумева, да ли ће бити и других акција – то остаје на нама да договоримо шта сматрамо најцелисходнијим путем.

Да ли ћете онда ући у скупштинску салу 19. фебруара Ви и Ваши одбоници?

Верујем да ће целокупна опозиција ући а онда ћемо видети како ће се ствари развијати, не може се ни све рећи за јавност.

Говорили сте о ванинституционалној борби уколико дође до формирања власти на начин да поједини опозициони одброници дају подршку, да ли то значи да ћете Ви по први пут учествовати и организовати протесте чија је тематика крађа избора?

Ја сам то рекао и пре избора, тада се односило првенствено на људе који су били јасна опозиција али понављам све листе чак и господина Несторовића наступиле су као опозиционе. Такође мислим да београђани имају право, да не кажем и дужност, да бране своју изборну вољу. Сматрам да је притисак на улици увек ефикасан када се добро води и осмисли, нећу имати проблем да и лично позовем грађане Београда на нешто што ће бити озбиљан протест можда и више од тога.

У недељу сте имали седницу Главног одбора на којој сте изгласи Декларацију о Косову и Метохији и косовској политици председника и Владе Републике Србије, који је циљ, шта са њом?

Циљ је да се покаже један излаз из ове катастрофалне косовске политике која се води од 2008. године која води признању сецесије Косова и Метохије, што ће отворити последично питање Републке Српске и Рашке области. Људи су често несвесни какву бисмо цену платили уколико поклекнемо и пустимо да КиМ постану независна држава, што нису. Знам да то није лако и да су се неки грађани уморили од тога, али на жалост морам да вас обавестим, да предаја није опција. Сваки народ може да се преда, али онај који се преда је народ који ће нестати, то нарочито важи за нас у нашој геополитичкој ситуацији. Проглашавање окупације био би јасан знак целокупној међународној заједници и великим силама са запада али и другим субјектима међународних односа, да Србија никада неће одустати од своје борбе за територијалну целовитост. Важно је да се хитно пошаље такав сигнал. Знамо шта је наше и оно може да се брани на разне начине, од тога не треба одустајати. У декларацији се даје пут, шта треба радити и зашто то треба радити. Такође се даје дијагноза докле смо стигли са “Француско – немачким” и “Охридским” споразумом, који су погубни за земљу ако се не одбаце.

Навели сте у том документу да “споразуми морају бити и биће одбачени хитно и у целини” и да ће сви актери који су учествовали у ова два споразуму бити процесуирани како мислите то да остварите, за испуњење обе ове тачке морате бити део власти?

Наравно да то подразумева промену власти ми се за то и боримо. Не може се спровести са овом влашћу која издаје земљу и прави овакву штету нацији. Али и колеге из проевропске опозиције морају да схвате да је питање одбране Косова и Метохије питање одбране уставног поретка и правне државе. Могу да се не слажу, у смислу политичког опредељења, али док су на снази овакви закони није КиМ само национално питање, прворазредног значаја, већ и правне државе и демократског поретка. Неко од њих може да каже да би мењао Устав, али не може да каже да је Косово независна држава јер је то противуставно. Као што су и ови споразуми противзаконити у противуставни, с тога морају бити одбачени. Када дође до промене власти институције ће прорадити, суд ће морати да процесуира јер постоји Кривични законик, постоје кривична дела против уставног уређења и безбедности Републике Србије а једно од дела је доло против територијалне целине. Потпуно је јасно да је ово и кривично дело, ако хоћемо правну државу мора се сносити одговорнос и не може се селективно посматрати

Постоји теза у јавности да су Власти у Србији долазиле и одлазиле на питању Косова, мислите ли да ће Вучића сачекати иста судбина?

Знам за тај аргумент, али никада нисам гледао на то питање као инструментално због тога што је то за мене суштинска тема. Знам да су људи уморни, али морају да знају да питање нашег просперитета, геополитичког стабилности, изградње институција директно везани за то да ли ћемо се предати или нећемо. Ако се предамо нећемо имати будућност. Није то само питање фанатика. Ја мислим да Александар Вучић и његова власт нису достојни ове земље из 1001 разлога није то само косовско питање то је вређање интелигенције и презир који показују према грађаним, због тога што су приватизовали државу, што не постоји два минута снимка, због тога они морају да оду са власти.