Прочитај ми чланак

МИЛОШ: Вучићева издаја је страшно национално понижење! Прогласити окупацију КиМ

0

Председник Нове Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић рекао је данас да председник Александар Вучић води издајничку политику и да Србија по први пут у историји одустаје од одбране Косова, чиме „одустаје од себе“.

Јовановић је на Главном одбору Нове ДСС оценио да се Србија налази на прагу страшног националног понижења, догађаја који ће имати далекосежне и погубне последице у блиској будућности, ако се не преокрене.

Током затвореног дела седнице Главног одбора Нове ДСС ће се гласати за декларацију о Косову и косовској политици Вучића и председнице владе Ане Брнабић, најавио је Јовановић.

У декларацији се наводи да је косовска политика вођена од 2008. године доживела слом и да води ка признању сецесије Косова.

Додаје се да су француско-немачки споразум и његов анекс „Споразум из Охрида“ апсолутно и недвосмислено противуставног и антидржавног карактера.

Прихватање тих споразума повлачи кривично-правну одговорност функционера који су их потписали, рекао је Јовановић.

У декларацији Нове ДСС се наводи да Србија мора прогласити окупацију дела државне територије док сви релевантни међународни чиниоци не буду уважавали Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године, којом се штити територијална целовитост Србије и предвиђа повратак српских снага безбедности на Косово.

Укидање српских регистарских таблица и динара на Косову су само нановији у дугом низу догађаја и мера којима се Србија годинама повлачила са Косова, изјавио је Јовановић.