Прочитај ми чланак

Милорад Додик: Српски народ био жртва етничког чишћења у Федерацији БиХ

0

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик упозирио је да изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, пуне мржње према РС, увредљивих и нетачних констатација, додатно упозоравају РС да пажљиво размотри позицију у оквиру БиХ.

 

Додик је нагласио да то укључује све мирне и демократске методе, као и поступке којима ће РС заштитити своје интересе, саопштено је из Кабинета председника РС.

Изетбеговић је раније изјавио да се „никада не сме изгубити из вида да је Република Српска настала агресијом, геноцидом и етничким чишћењем Бошњака и Хрвата и да нема никакве правно-историјско-моралне предуслове за остварење захтева за евентуалном самосталношћу“.

– Какав ће бити будући положај Републике Српске одлучиће искључиво њени грађани и институције, а не Изетбеговић, који је још једном злоупотребио институцију Председништва БиХ да износи личне ставове који никога не обавезују – истакао је Додик.

Додик: Нека Изетбеговић пажљивије чита Дејтонски споразум

Он је подсетио да је Република Српска постојала и пре него што је конституисана садашња државна заједница БиХ.

– Република Српска, која је конституисана 9. јануара 1992. године, пре него што су почела ратна дешавања у БиХ, унела је сувереност у дејтонску БиХ. Због свега тога РС и српски народ, који је био жртва геноцида у Другом светском рату, имају све правне, историјске и моралне претпоставке да самостално одучују о судбини и будућем положају – нагласио је Додик.

Он је позвао Изетбеговића да јавно саопшти колико је Срба пре рата живело на територији садашње Федерације БиХ, а колико их живи данас.

– Те чињенице јасно ће показати да је српски народ био жртва етничког чишћења у Федерацији БиХ. Изетбеговићу предлажем да пажљивије чита Дејтонски мировни споразум, који је међународни уговор и у коме се јасно говори о трагичном сукобу у региону, а не о било чијој агресији – рекао је Додик.

 

(Танјуг)